Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply my skills in a full context game.

      Key learning points

      1. Move: cardiovascular endurance helps to maintain the correct playing position throughout gameplay.
      2. Think: reacting to open play requires a thorough understanding of the laws of the game.
      3. Feel: depending on body shape and size, different players are better suited to different positions.
      4. Connect: guidance and leadership of the players around you can have a huge impact on team performance.

      Keywords

      • Forwards - responsible for gaining meters, tackling, contesting the ruck e.g. prop or hooker

      • Backs - responsible for creating attacking opportunities, organising plays, kicks and using speed and agility to break the defensive line, e.g. centre or scrum half

      • Open play - any phase of the match where the ball is being passed or kicked between teammates

      Common misconception

      Losing a game will affect your GCSE PE moderation score.

      For your GCSE PE moderation, you are measured against how well you can demonstrate certain skills, tactics and decision making, not the final score of your game.

      Teacher tip

      In moderation, using the conditioned practices in previous lessons will provide opportunities to see certain skills before the game. Remember, contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff (inc. concussion training).

      Equipment

      6 sets of 7 bibs, 3 x whistles, 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which is an example of a forward player?

      winger
      scrum half
      Correct answer: hooker

      Q2.
      Which is an example of a back position?

      prop
      Correct answer: centre
      second row

      Q3.
      How many players from one team are involved in a full 15-a-side match scrum?

      3
      6
      Correct answer: 8

      Q4.
      Where is it best to run when driving forward with the ball?

      at defenders
      Correct answer: into space
      behind the ruck

      4 Questions

      Q1.
      When playing a game of rugby, who should you always be listening out for?

      Correct answer: the referee
      the opposition
      the crowd

      Q2.
      If possible, where is it best to score a try?

      the left
      Correct answer: under the posts
      the right

      Q3.
      Why is best to score under the posts in rugby?

      Correct Answer: kick conversions easier

      Q4.
      What do I get marked on for GCSE PE rugby assessment?

      running technique
      if I win
      Correct answer: skill application

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Rugby union practical assessment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...