Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can actively defend and mark to allow my team to gain possession of the ball and to stop the other team scoring.

      Key learning points

      1. Move: raising your arms as an opponent releases the ball, increases chances of blocking the ball and gaining possession.
      2. Move: firm body position with a wide stance is crucial for effectively screening an opponent to control their movement.
      3. Think: using your torso to block a player will not impede the obstruction rule but holding or pulling is prohibited.
      4. Feel: using your body to control your opposition’s movement takes confidence and assertiveness.
      5. Connect: coordinating with teammates to ensure they recognise the screen helps to exploit the space successfully.

      Keywords

      • Screen - where a player positions themselves to block an opposition using their body to control their positioning

      • Block - a defensive action where a player uses their hands or arms to intercept and stop an opponent's shot on goal

      • Marking - is a defensive strategy where a player closely guards an opponent to limit their attacking possibilities

      Common misconception

      Screening is a defensive move only used to stop the team with the ball scoring.

      Screening can be used by attackers to 'screen' or block defenders to allow an attacking teammate more space to move or score.

      Teacher tip

      The first activity can be used in moderation to give an idea of defensive instinct.

      Equipment

      Handballs (1 between 2), 30+ cones, 8 x sets of 4 bibs, 8 goals (or chalk to draw goals)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which is not allowed in handball?

      dribbling
      blocking
      Correct answer: holding

      Q2.
      Which is a position in handball?

      slider
      Correct answer: pivot
      goal shooter

      Q3.
      During a throw-in, how far away must a defender be?

      1m
      2m
      Correct answer: 3m

      Q4.
      If a player wasn’t marked well, what might happen?

      they drop ball
      defenders get ball
      Correct answer: they'd get free

      4 Questions

      Q1.
      Which is not legal in handball?

      screening
      Correct answer: pulling
      blocking

      Q2.
      When defending, what should you do with your arms?

      Correct Answer: raise them up, raise them

      Q3.
      What is it called when an attacking teammate uses their body to prevent a defender from getting into your space?

      Correct Answer: screening, screen

      Q4.
      How should you block a defender from moving into space?

      stick out legs
      hold them back
      Correct answer: use your torso

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Handball: defending and marking, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...