Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Health, fitness and components of fitness

      Lesson details

      Learning outcome

      I can define health and fitness, understand the relationship between them and know how they impact sports.

      Key learning points

      1. Health involves physical, mental and social well–being.
      2. Fitness is the ability to meet the demands of the environment.
      3. Being fit does not automatically mean you are healthy. Conversely, a person can be healthy without being considered fit.

      Keywords

      • Health - a state of complete physical, mental and social well-being, and not merely the absence of disease or infirmity

      • Fitness - the ability to meet/cope with the demands of the environment

      • Physical health - all body systems working well, free from illness and injury and ability to carry out everyday tasks

      • Emotional (mental) health - can cope with the normal stresses of life, can work productively and fruitfully, and is able to make a contribution to her or his community

      • Social health - basic human needs are being met (food, shelter and clothing) and the individual has friendship and support, some value in society, is socially active and has little stress in social circumstances

      Common misconception

      Thinking that being physically fit means someone is automatically healthy.

      Explain that just because someone appears physically fit, it doesn't mean they have good emotional or social health.

      Teacher tip

      You may wish to use examples like Frank Bruno, Lance Armstrong, Raheem Sterling and Simone Biles who are top athletes but struggled with a variety of physical and mental health concerns. This is a shorter lesson so a great opportunity for discussion or past exam paper practice as well.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Losing weight is an example of a physical of doing exercise.

      Correct Answer: benefit, impact, effect

      Q2.
      What can 'mental health' also be referred to as?

      physical health
      Correct answer: emotional health
      social health
      spiritual health

      Q3.
      Which are components of fitness?

      antagonistic muscle pair
      Correct answer: muscular strength
      vitamins
      Correct answer: flexibility

      Q4.
      What are the three aspects that make up general health?

      Correct answer: mental health
      Correct answer: social health
      ill health
      Correct answer: physical health

      Q5.
      Someone who has ill health is likely to suffer from ...

      increased bone density
      Correct answer: increased risk of getting a cold
      increased muscle tone
      Correct answer: increased risk of depression

      Q6.
      Match the keyword to the correct definition

      Correct Answer:health,a state of complete physical, mental and social well-being
      Correct Answer:fitness,the ability to meet/cope with the demands of the environment
      Correct Answer:physical health,all body systems working well, free from illness and injury
      Correct Answer:mental health,can cope with the normal stresses of life
      Correct Answer:social health,the individual has friendship, support and some value in society

      6 Questions

      Q1.
      Which is not an example of good health?

      free from disease
      has lots of friends
      Correct answer: has anxiety
      is able to exercise

      Q2.
      Fiona is free from disease, injury and illness. Which type of health does this affect?

      mental health
      Correct answer: physical health
      social health
      all of them

      Q3.
      Having good health allows someone to be able to take part in and physical activity to improve their fitness.

      Correct Answer: exercise, sport, training

      Q4.
      Having ill health means someone is less likely to be able to exercise, so their fitness levels will be ...

      excellent
      good
      average
      Correct answer: poor

      Q5.
      Order the words to make the sentence correct.

      1 - If a person has ...
      2 - ... good health ...
      3 - ... they are more likely to ...
      4 - ... take part in physical activity, ...
      5 - ... therefore, their health improves even more ...
      6 - ... and their fitness also improves, ...
      7 - ... allowing them to be more capable to do more exercise.

      Q6.
      Ciara has a mental health illness but still manages to train. What will happen to her fitness?

      Correct answer: it will increase
      it will decrease a lot
      it will stay the same
      it will decrease a little

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Health, fitness and components of fitness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...