Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can set and evaluate effective goals using the SMART target method.

      Key learning points

      1. Goal setting is an important strategy for increasing motivation, focus and the opportunity to assess progress.
      2. SMART targets help set specific, measurable, achievable, recorded and timed goals.
      3. SMART targets should be evaluated for their effectiveness and adjusted where necessary.

      Keywords

      • Specific - a goal should be relevant to the sport, activity or component of fitness aiming to be improved

      • Measurable - being clear about what is going to be achieved with a quantitative measure

      • Achievable - ensuring a goal is challenging, yet possible

      • Recorded - ensuring a goal is written down and progress is logged

      • Timed - stating when a goal will be achieved by

      Common misconception

      It is common to see variants on the SMART acronym, for example, R = realistic, from other exam boards or sources. Some sources may extend the acronym to SMARTER.

      Ensure it is understood that with the OCR exam board, SMART only ever refers to Specific, Measurable, Achieveable, Recorded and Timed.

      Teacher tip

      Prior to delivering the slide deck pupils could discuss their experience and understanding of goal setting and share their opinions on its value.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these terms are commonly used when you set yourself something you want to achieve?

      Correct answer: goal setting
      dream setting
      idea setting
      Correct answer: target setting

      Q2.
      Goals should ...

      be never-ending
      Correct answer: have an end point
      always be completed in a week

      Q3.
      Which of these acronyms is often associated with target setting?

      SHAPE
      SCARE
      Correct answer: SMART
      SCOUT

      Q4.
      These are key words associated with goal setting. Match the word to its definition.

      Correct Answer:motivation,reason(s) for acting in a particular way
      Correct Answer:persistence,continuing something despite opposition or difficulty
      Correct Answer:focus,something you pay particular attention to
      Correct Answer:progress,developing towards an improved condition

      Q5.
      If you set yourself a goal which is too difficult, what is likely to happen?

      You will want to persist with it.
      Correct answer: You will lose motivation.
      You will want to make it even more difficult.
      You will feel good about it.

      Q6.
      Regularly reviewing your goals allows you to make necessary as you progress.

      Correct Answer: adjustments, changes, adaptations, alterations

      6 Questions

      Q1.
      The SMART acronym stands for ...

      Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Timed
      Specific, Measurable, Agreeable, Realistic, Timed
      Correct answer: Specific, Measurable, Achievable, Recorded, Timed
      Specific, Motivating, Achievable, Recorded, Timed
      Special, Measurable, Achievable, Recorded, Timed

      Q2.
      Which of the SMART criteria is the following target missing? "I want to be able to complete a black run on the snowboard without falling over once."

      Correct Answer: timed

      Q3.
      If a target is not specific, which of these is the most likely impact?

      Correct answer: lack of focus
      lack of peristence
      lack of opportunity to assess progress
      lack of motivation

      Q4.
      Which of these could be suitable to use when making a target measurable?

      Correct answer: distance
      Correct answer: time
      Correct answer: percentage success
      Correct answer: goals

      Q5.
      Put each of these in the correct order to match with the SMART acronym.

      1 - A goal should be relevant to the sport/activity/component of fitness.
      2 - Be clear about what is going to be achieved with a quantitative measure.
      3 - Ensure a goal is challenging, yet possible
      4 - Ensure the target is written down.
      5 - State when a goal will be achieved by.

      Q6.
      Which of the SMART criteria is missing from the following target? "I want to improve my first serve percentage this month. I will record this after each game."

      Specific
      Correct answer: Measurable
      Achievable
      Recorded
      Timed

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Goal setting and the SMART principle, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...