Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how different Muslims might belong to a mosque.

      Key learning points

      1. Many Muslims are part of the mosque community.
      2. Different events take place at the mosque, but prayer is the most important.
      3. Friday is a sacred day in a mosque.

      Keywords

      • Mosque - a place of worship for Muslims

      • Jummah prayer - a special prayer on a Friday

      • Salah - daily prayer performed facing towards the Ka'bah in Makkah

      • Community - a group of people who have things in common

      Common misconception

      All Muslims go to Friday prayers at the mosque.

      Some Muslims might pray at home.

      Teacher tip

      Ask a Muslim to talk to the class about why Friday is important to them. You could collect pictures of people at Jummah prayer and ask children to sort them into the correct order of events and explain what is happening.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which of these is a very important part of a church for many Christians?

      the door
      Correct answer: the altar
      the windows

      Q2.
      What is a mosque?

      a type of school
      Correct answer: a place where Muslims pray
      a playground

      Q3.
      Why do Muslims go to a mosque?

      Correct answer: to pray together
      to eat lunch
      to play games

      Q4.
      What is the special carpet Muslims pray on called?

      a blanket
      Correct answer: a prayer mat
      a rug

      Q5.
      What do Muslims do when they enter the mosque?

      offer food
      wash their hands
      Correct answer: take off their shoes

      5 Questions

      Q1.
      Muslims worship in a ...

      church
      synagogue
      Correct answer: mosque

      Q2.
      Which day is a special and sacred day for Muslims?

      Correct Answer: Friday, friday

      Q3.
      Prayer is called what by many Muslims?

      Ramadan
      mosque
      Correct answer: salah

      Q4.
      What is the most important thing Muslims do at the mosque?

      meet different people
      wear new clothes
      Correct answer: pray salah together

      Q5.
      What is the special name for the prayer Muslims do together on Fridays?

      Eid prayer
      Correct answer: Jummah prayer
      morning prayer

      To help you plan your 1 religious education lesson on: Belonging to a mosque, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...