Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dharma: living the Hindu life

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what dharma is to different Hindus and how fulfilling this leads to good karma.

      Key learning points

      1. A Hindu's personal duty is called dharma, which can take different forms.
      2. 'Dana' means generosity, or giving to others through charity.
      3. 'Seva' means serving others without wanting any reward.
      4. Fulfilling your dharma will help build good karma.

      Keywords

      • Dharma - a Hindu's personal duty to act with compassion

      • Seva - serving others without expecting anything in return

      • Karma - produced by a person's actions that influences what happens to them in their life or future lives

      • Dana - generosity and giving to others through charity

      Common misconception

      Hindus only help other Hindus.

      Hindus help all people as part of their dharma and sewa.

      Teacher tip

      Children could reflect on their own worldviews and think about why they make good choices.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where do many Hindus go to worship together?

      a church
      Correct answer: a mandir
      a mosque

      Q2.
      What is a murti?

      Correct answer: a sacred statue representing a deity
      a type of offering used in puja
      the name of a prayer book

      Q3.
      Which of these items is used during puja?

      a piano
      Correct answer: a bell
      drums

      Q4.
      Which deity does the murti pictured represent?

      An image in a quiz
      Rama
      Shiva
      Correct answer: Ganesha

      Q5.
      Why is there fruit in front of the murti pictured?

      An image in a quiz
      to decorate the mandir
      Correct answer: to offer respect and gratitude to the deity
      to give a fruit that the deity likes

      Q6.
      What does the Trimurti represent?

      three types of prayer
      Correct answer: the three main aspects of the universe
      the rules of dharma

      6 Questions

      Q1.
      What does dharma mean for Hindus?

      it's a set of chores that must be done
      Correct answer: it's a personal duty to act kindly, fairly and truthfully
      it's a set of rules that must be followed closely

      Q2.
      What does seva mean?

      Correct answer: serving others without expecting anything in return
      giving gifts to family members so they can give you a gift too
      the true essence of all living things

      Q3.
      Why do many Hindus practice dana?

      by sharing their wealth with family only
      Correct answer: by creating good karma by helping others in need
      by gaining fame and recognition in their community

      Q4.
      Which of these might be an act of dana?

      buying some new trainers for yourself
      buying some cinema tickets for friends and asking for the money back
      Correct answer: buying food supplies to donate to a local food bank

      Q5.
      What is karma?

      Correct answer: the idea that actions have consequences, good or bad
      a prayer said during worship
      selfless service

      Q6.
      Which of the following actions are examples of good karma?

      Correct answer: donating pocket money to a local charity
      being careless with your litter
      Correct answer: helping parents keep the house clean and tidy
      not helping siblings with their homework

      To help you plan your 6 religious education lesson on: Dharma: living the Hindu life, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...