Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe different ways people may express beliefs in ways other than words.

      Key learning points

      1. Sometimes it is difficult to express feelings and beliefs with only words.
      2. People of faith have often used other ways of expressing deep thoughts.
      3. These may include symbols, patterns, poetry and art.

      Keywords

      • Symbol - an object or picture that represents something else

      • Non verbal - saying things without speech

      • Express - to make thoughts or feelings known by saying or doing

      Common misconception

      Words are the only way of explaining things.

      People express thoughts and feelings in lots of different ways.

      Teacher tip

      It would be great to link this learning about symbols and poetry to your classes work in English.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What are the ten rules called in Judaism and Christianity?

      Correct Answer: The Ten Commandments, Commandments, Ten Commandments, 10 Commandments

      Q2.
      What word means a promise between God and humans?

      testament
      Torah
      Correct answer: covenant

      Q3.
      Many Christians believe in stewardship. This means …

      we can treat the world how we want
      we can use the world for our own needs
      Correct answer: we should look after the world

      Q4.
      What is a deeper meaning of the story of the blind men and the elephant?

      there is only one truth
      you can believe whatever you want
      Correct answer: people have different ideas about truth

      Q5.
      Jews believe in tikkun olam. This means …

      destroying the world
      Correct answer: repairing the world
      creating the world

      5 Questions

      Q1.
      What symbol do many Christians use today?

      fish
      Correct answer: cross
      moon and star

      Q2.
      What symbol do Muslims use?

      Correct answer: moon and star
      sun and moon
      sun and star

      Q3.
      What does the circle represent in the Sikh symbol?

      the shape of the earth
      their belief in reincarnation
      Correct answer: that God is eternal

      Q4.
      What book of poetry is there in the Bible?

      gospels
      parables
      Correct answer: psalms

      Q5.
      Match the keyword with the correct definition.

      Correct Answer:symbol ,an object or picture that represents something else

      an object or picture that represents something else

      Correct Answer:non-verbal,saying things without speech

      saying things without speech

      Correct Answer:express,to make thoughts or feelings known by saying or doing

      to make thoughts or feelings known by saying or doing


      To help you plan your 4 religious education lesson on: Symbols instead of words, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...