Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sangha - diverse lay Buddhist community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the diverse ways lay Buddhists live and the significance of the Sangha to lay Buddhists.

      Key learning points

      1. The Sangha refers to the whole Buddhist community, including lay people.
      2. Lay Buddhists practise Buddhism in different ways through varying interpretations of the dhamma.
      3. Lay Buddhist practice will differ depending on where they live.
      4. There are lay Buddhist communities in the UK.

      Keywords

      • Sangha - the wider Buddhist community, including monks and nuns

      • Community - a group of people working or living together with a common vision

      • Lay - a follower of Buddhism who is not a monk or nun

      • Alms - offering food or donations to monks and nuns as a means of supporting monastic life

      Common misconception

      Only monks and nuns can be classed as the Sangha referred to in the three jewels.

      This is incorrect, the lay Buddhist community is also part of the Sangha.

      Teacher tip

      Pupils could research the history of Buddhism within the UK.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which key word means 'a man who dedicates himself to a simple life of devotion to Buddhism'?

      nun
      Sangha
      Correct answer: monk

      Q2.
      What is the name given to the place where Buddhist monks and nuns live?

      Correct answer: a monastery
      a Church
      a Mandir
      a Gurdwara

      Q3.
      Which of the three jewels is the Sangha?

      the first
      the second
      Correct answer: the third
      the fourth
      the fifth

      Q4.
      Theravada Buddhism is practised widely in which of these countries?

      Japan
      China
      Correct answer: Thailand

      Q5.
      Which two things may a Buddhist monk or nun do on a daily basis?

      Correct answer: teach the Buddha’s Dhamma
      live a busy life
      Correct answer: meditate

      Q6.
      Select two reasons why monks and nuns are significant for most Buddhists.

      they give additional duties to others
      Correct answer: they form part of the Sangha
      Correct answer: they act as role models to other Buddhists

      5 Questions

      Q1.
      In the three jewels, who does the Sangha refer to?

      Buddhist monks and nuns only
      Buddhist lay people
      Correct answer: all Buddhists, including monks and nuns as well as lay Buddhists

      Q2.
      What does it mean to give alms?

      Buddhist monks and nuns offering food to lay Buddhists
      Correct answer: offering food or donations to monks and nuns
      offering food or donations to other lay Buddhists

      Q3.
      Which of the following countries in Asia has the highest population of Buddhists?

      Correct answer: Thailand
      Cambodia
      Sri Lanka

      Q4.
      How might lay Buddhists in the UK follow the Buddha's Dhamma?

      live in a monastery
      Correct answer: meditate
      attend a community centre

      Q5.
      Why is the Sangha significant for most lay Buddhists?

      Correct answer: it offers a sense of community
      it offers a place to pray to God
      Correct answer: it is one of the three jewels

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Sangha - diverse lay Buddhist community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...