Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different religious and non-religious beliefs about what may happen when we die.

      Key learning points

      1. What happens to us after death is a long pondered question of ultimate reality.
      2. For Humanists, there is only this life and no part of us exists beyond death.
      3. Abrahamic religions teach that there will be judgement, followed by an afterlife.
      4. Dharmic faiths describe a cycle of life, death and rebirth called reincarnation.
      5. Some non religious people believe in life after death.

      Keywords

      • Afterlife - what follows the physical life on Earth; life after death

      • Judgement - the belief that God will decide whether each person should receive eternal life or eternal punishment

      • Reincarnation - the rebirth of a soul in another body

      Common misconception

      All non-religious people believe there is no afterlife and that death is the absolute end.

      Many non-religious individuals believe in a form of an afterlife, but without a soul moving to a spiritual realm.

      Teacher tip

      Pupils could carry out their own research/survey on different views on the afterlife. The findings could be presented in class via a presentation, or for homework.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which of the following is a Dharmic religion?

      Islam
      Christianity
      Correct answer: Hinduism

      Q2.
      Karma refers to the idea that actions have ...

      Correct Answer: consequences, Consequences

      Q3.
      Which of the following is an Abrahamic religion?

      Hinduism
      Correct answer: Christianity
      Buddhism

      Q4.
      Abrahamic religions teach a single earthly ...

      Correct Answer: life, Life

      Q5.
      Where are agnostic and atheist views most common?

      the Middle East
      South Asia
      Correct answer: Western Europe and East Asia

      5 Questions

      Q1.
      Questions about life after death are questions of ultimate ...

      Correct Answer: reality, Reality

      Q2.
      What do Humanists believe happens after death?

      heaven or hell
      judgement by God
      Correct answer: nothing, life ends

      Q3.
      What usually follows judgement in Abrahamic beliefs?

      enlightenment
      Correct answer: an afterlife
      return to earth

      Q4.
      Reincarnation is the cycle of life, death and ...

      Correct Answer: rebirth, Rebirth

      Q5.
      Why might a non-religious person believe in life after death?

      church teachings
      Correct answer: personal experience or hope
      holy books

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Views on the afterlife, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...