Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare some of the key decisions made about funerals and some of the beliefs that may influence these.

      Key learning points

      1. How a body is treated after death varies widely between religions, worldviews and cultures.
      2. For many people it is important to honour and mourn loved ones.
      3. One decision to be made is between burial or cremation.
      4. Some religions believe a burial is preferable due to the physical body being required for resurrection.
      5. Followers of Dharmic traditions are typically cremated and ashes scattered in water.

      Keywords

      • Buried / burial - the act or ceremony of putting a dead body into a grave in the ground

      • Cremated / cremation - the act or process of burning something

      • Funeral - a ceremony that is held when the body of someone who has died is buried or cremated

      • Memorial - a statue or structure established to remind people of a person or event

      Common misconception

      More people are buried in the UK than cremated.

      Data from 2024 shows that 80% of UK funerals were cremations.

      Teacher tip

      A video has been embedded within this lesson. The video provides context and shows how a range of religious and non-religious worldviews deal with the body after death. It would be great to use this as a lesson prompt and then revisit sections throughout the lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why do different people have different views about what happens after death?

      because science explains it fully
      Correct answer: because cultures and beliefs differ
      because everyone agrees

      Q2.
      Humanists believe there is only this ...

      Correct Answer: life, Life

      Q3.
      What happens after death in Abrahamic religions?

      disappearance
      liberation from samsara
      Correct answer: judgement by God

      Q4.
      Which religions teach reincarnation?

      Correct answer: Hinduism and Buddhism
      Christianity and Islam
      Judaism only

      Q5.
      Dharmic faiths teach that actions create ...

      Correct Answer: karma, Karma

      Q6.
      Some non-religious people believe in life after ...

      Correct Answer: death, Death

      6 Questions

      Q1.
      Burial usually involves ...

      preserving ashes at home
      scattering ashes
      Correct answer: placing the body in a grave

      Q2.
      Jewish burials often take place within hours.

      Correct Answer: 24, twenty-four, twenty four

      Q3.
      Why might Christians choose a headstone?

      financial reasons
      Correct answer: to create a lasting memorial
      decoration only

      Q4.
      Eco funerals reflect concern for the ...

      Correct Answer: environment, Environment

      Q5.
      What percentage of UK funerals are cremations?

      30%
      Correct answer: 80%
      95%

      Q6.
      Hindus may scatter ashes in the River ...

      Correct Answer: Ganges, ganges

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Divergent funeral rites, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...