Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how and why religious literacy is important for people working in healthcare.

      Key learning points

      1. Religious literacy is understanding how beliefs shape people’s lives.
      2. In the UK, the NHS serves people from many religious and non-religious worldviews.
      3. Health professionals have to consider patients needs about care, diet and beliefs about treatment.
      4. NHS chaplains work to provide support to people of all religious and non-religious worldviews.

      Keywords

      • Chaplain - a specialist professional who provides emotional, spiritual, and religious care

      • Empathy - the ability to have understanding and awareness of the experiences and feelings of others

      • Healthcare - the organised services of medical care

      • Holistic - the treatment of the whole person

      • Religious literacy - knowledge of religions, worldviews and how beliefs shape lives

      Common misconception

      Religion and worldviews is an irrelevant subject to study if you want a career in the healthcare sector.

      Studying religion and worldviews develops important skills such as critical thinking, empathy and improves religious literacy.

      Teacher tip

      Ask pupils to consider the possible consequences of not having religious literacy in the healthcare sector.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which area of life can beliefs influence?

      only food
      only clothing
      Correct answer: decision-making

      Q2.
      Why do people turn to beliefs during stress?

      for medicine
      Correct answer: for meaning and comfort
      for entertainment

      Q3.
      Equality means being treated ...

      Correct Answer: fairly, Fairly

      Q4.
      Who should be treated equally by public services?

      Correct answer: everyone
      only religious people
      only non-religious people

      Q5.
      Inclusive care means ...

      Correct answer: care that considers individual needs
      same care for everyone
      only medical treatment

      6 Questions

      Q1.
      What does having religious literacy mean?

      teaching religion
      memorising religious texts
      Correct answer: understanding how beliefs shape people’s lives

      Q2.
      Empathy supports -centred care.

      Correct Answer: person, Person, patient

      Q3.
      How does religious literacy help person-centred care?

      by understanding patient beliefs
      Correct answer: by understanding patient beliefs
      by replacing medicine

      Q4.
      Emotional wellbeing is part of health.

      Correct Answer: holistic, Holistic

      Q5.
      Who do NHS chaplains support?

      only Christians
      Correct answer: people of all beliefs
      only staff

      Q6.
      Which is an example of staff support?

      Correct answer: prayer rooms
      extra pay
      religious exams

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Religion and worldviews in healthcare, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...