Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how and why religious literacy is important for people working in wellbeing.

      Key learning points

      1. In the UK, the wellbeing sector is a growing industry and includes jobs that help improve physical and mental health.
      2. Knowledge of religions and beliefs is extremely important to build relationships.
      3. Knowing about different practices, such as dietary laws or periods of fasting, will improve client experiences.
      4. Inclusivity is very important for people's wellbeing.

      Keywords

      • Ambassador - a person who acts as a representative or promoter of a particular body or activity

      • Inclusivity - treating all people fairly and equally

      • Religious literacy - knowledge of how religions, worldviews and beliefs shape lives

      • Wellbeing/ wellness - a positive state determined by social, economic and environmental conditions

      Common misconception

      People from racially minoritised communities choose not to participate in swimming.

      Religious views or fear of water, rooted in family history, may prevent some people feeling comfortable while swimming.

      Teacher tip

      If appropriate and with sensitivity, the teacher could lead a discussion on the pupils' own experiences of access to swimming and water safety.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      People have different that influence how they see illness.

      Correct Answer: beliefs, Beliefs

      Q2.
      Identity is best described as ...

      a single fixed label
      Correct answer: made up of many influences
      only nationality

      Q3.
      Why should beliefs be respected in public services?

      It replaces laws.
      It is optional.
      Correct answer: It supports dignity and equality.

      Q4.
      Inclusive care meets needs.

      Correct Answer: individual, Individual, people's

      Q5.
      Why is listening important in healthcare?

      Correct answer: It builds trust.
      It saves time.
      It replaces treatment.

      6 Questions

      Q1.
      What does the wellbeing sector include?

      only mental health therapy
      Correct answer: any job improving health or quality of life
      only hospital work

      Q2.
      In wellbeing work, trust is built through religious ...

      Correct Answer: literacy, Literacy, knowledge

      Q3.
      What might wellbeing workers need to know about?

      exam grades
      advertising
      Correct answer: religious practices and dietary needs

      Q4.
      Low- communities face higher water risk.

      Correct Answer: income, Income

      Q5.
      What is the main aim of Bold Waters?

      Correct answer: to remove barriers to water safety
      to build swimming pools only
      to promote tourism

      Q6.
      Bold Waters uses youth to increase inclusivity.

      Correct Answer: ambassadors, Ambassadors

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Religion and worldviews in wellbeing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...