Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Blending worldviews and changing worldviews

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how people may blend worldviews or change their worldview over time.

      Key learning points

      1. Personal worldviews are not necessarily fixed. They may change over time.
      2. Some peope may blend worldviews taking ideas from different religions and beliefs.
      3. Examining case studies of blended worldviews can help us better understand worldviews.

      Keywords

      • Blended worldview - a combination of ideas from different religions or beliefs in one worldview

      • Personal worldview - a person’s own way of understanding, experiencing and responding to the world, which can include organised beliefs

      • Worldview - A person's way of understanding, experiencing and responding to the world

      Common misconception

      Students may think people’s worldviews are fixed and cannot change over time.

      Worldviews can develop or change through life experiences. People may also blend ideas from different religions and beliefs.

      Teacher tip

      Use real-life examples sensitively. Emphasise that beliefs are personal, avoid judging changes in worldview, and transition clearly from examples to reflection.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What does the acronym WEIRD stand for?

      Western, Ethical, Independent, Rich, Diverse
      Correct answer: Western, Educated, Industrialised, Rich, Democratic
      Wealthy, Educated, Independent, Religious, Democratic

      Q2.
      Only about percent of people live in WEIRD societies.

      Correct Answer: 12, twelve

      Q3.
      Which value is MOST associated with WEIRD societies?

      Obedience
      Family honour
      Correct answer: Individual choice

      Q4.
      Non-WEIRD cultures emphasise loyalty.

      Correct Answer: family, Family

      Q5.
      Why is recognising WEIRD bias important?

      It replaces science
      It rejects psychology
      Correct answer: It avoids assuming Western norms are universal

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its correct meaning:

      Correct Answer:Blended worldview,is a combination of ideas from different religions or beliefs
      Correct Answer:Personal worldview,is a person’s own way of understanding and experiencing the world
      Correct Answer:Worldview,is a person's way of understanding and experiencing and the world

      Q2.
      Personal worldviews can change over as people grow and learn

      Correct Answer: time, Time

      Q3.
      How might a change in worldview affect daily life?

      It stops people working
      Correct answer: It can change routines and priorities
      It has no effect

      Q4.
      Searching for can lead people to combine beliefs.

      Correct Answer: meaning, Meaning

      Q5.
      Which is an example of a blended worldview?

      Correct answer: Pagan-Christian
      Orthodox Judaism
      Atheism

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Blending worldviews and changing worldviews, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...