Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a belief in Tawhid is, and why this is important for Muslims.

      Key learning points

      1. Islam is monotheistic, and the God referred to is the God of Abrahamic religions.
      2. There are several references in the Qur'an, including 3:18 and Surah 112.
      3. Shirk is the contradiction of Tawhid and is a serious sin in Islam.

      Keywords

      • Begets - bringing a child into existence through reproduction

      • Monotheistic - belief in and worship of only one God, Allah

      • Shirk - worshipping anything other than Allah, considered to be the worst sin in Islam

      • Tawhid - belief in Allah’s oneness and unity

      Common misconception

      That Muslims believe Allah is a different 'god' to the God of Christianity and Judaism.

      Allah is Arabic for 'The God' and the Qur'an teaches that Allah is the God of the Abrahamic faiths. Moses/Abraham/Jesus and others are all significant prophets in Islam, and known through Arabic spellings of their names; they are the same prophets.

      Teacher tip

      Students can apply each of the practices of the Five Pillars and Ten Obligatory Acts and show how they are supported by a belief in Tawhid.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the five roots of Usul ad-Din emphasises that Allah will judge all humans fairly?

      Tawhid
      Correct answer: Adalat
      Prophethood
      Imamate

      Q2.
      What is the purpose of the root "Imamate" in the five roots of Usul ad-Din?

      to acknowledge Allah’s fairness in all matters
      to emphasize that the Quran is Allah’s word
      Correct answer: to recognize the authority of divinely chosen leaders after the Prophet Muhammad
      to focus on the oneness of Allah

      Q3.
      Which of these is NOT one of the five roots of Usul ad-Din?

      Tawhid
      Imamate
      Correct answer: Holy Books
      Adalat

      Q4.
      The belief in , or the oneness of Allah, is the central root of Usul ad-Din.

      Correct Answer: Tawhid, tawhid

      Q5.
      The five roots of Usul ad-Din include belief in , which refers to the Day of Judgement and life after death.

      Correct Answer: resurrection, Resurrection

      Q6.
      The five roots of Usul ad-Din highlight the concept of , meaning the prophets were chosen to deliver Allah’s message.

      Correct Answer: prophethood, Prophethood

      6 Questions

      Q1.
      What does the term "Tawhid" mean in Islam?

      belief in many gods
      Correct answer: belief in the oneness and uniqueness of God
      belief in the prophets
      belief in the afterlife

      Q2.
      Which of the following is considered the worst sin in Islam, contradicting Tawhid?

      Correct answer: Shirk
      Zakat
      Hajj
      Salah

      Q3.
      Why do Muslims recite the Shahadah as part of their belief in Tawhid?

      It declares belief in multiple gods.
      Correct answer: It declares belief in Allah as the one true God and Muhammad as His messenger.
      It emphasizes the importance of prayer.
      It focuses on life after death.

      Q4.
      The belief in Tawhid teaches that Allah is completely ...

      Correct Answer: unique, Unique

      Q5.
      In Surah 112, it is stated that Allah does not have children and was not ...

      Correct Answer: begotten, Begotten

      Q6.
      Muslims believe that Allah is the creator of the ...

      Correct Answer: universe, Universe

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Tawhid, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...