Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The three marks of existence

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the three marks of existence and how they influence Buddhists today.

      Key learning points

      1. These are three fundamental marks (or signs) of reality, sometimes also called the Three Universal Truths.
      2. Anicca reminds Buddhists that nothing is fixed or stable.
      3. Buddhism teaches that a person's feelings, beliefs and character, even their soul, changes.
      4. The story of Nagasena and the Chariot is used to explain the idea of having ‘no self’.
      5. The impermanence of existence (anicca) means that pleasant experiences do not last.

      Keywords

      • Anicca - a belief that nothing is permanent

      • Anatta - a belief that there is no fixed self/no soul

      • Dukkha - a belief that all life includes suffering and unsatisfactoriness

      Common misconception

      The three marks of existence, in particular dukkha, only describe negative aspects of life.

      The three marks of existence are meant to help Buddhists understand life so they can live more freely and peacefully by accepting change, letting go of attachments and thereby reducing suffering.

      Teacher tip

      Sensistive content: this lesson makes reference to the lack of a permanent self (anatta) and suffering (dukkha), which could raise questions or discussions around death.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The concept of dependent arising means the belief that everything is .

      Correct Answer: interconnected, Interconnected

      Q2.
      The Tibetan Wheel of Life represents the cycle of .

      Correct Answer: samsara, Samsara

      Q3.
      The are links explaining the causes of suffering.

      Correct Answer: nidanas, Nidanas

      Q4.
      Dependent arising is often compared to a __________ effect to show how one event leads to another.

      Correct answer: domino
      waterfall
      butterfly

      Q5.
      How many links make up the Tibetan Wheel of Life?

      3
      6
      9
      Correct answer: 12

      Q6.
      The teachings on dependent arising influence Buddhists to be kind and .

      Correct Answer: considerate, Considerate

      5 Questions

      Q1.
      What does the term ‘dukkha’ mean in Buddhism?

      the idea that nothing is permanent
      the belief that there is no fixed self
      Correct answer: the belief that all life includes suffering
      the idea that meditation is unnecessary

      Q2.
      Which Buddhist story is often used to illustrate the concept of anicca?

      The story of Prince Siddhartha’s enlightenment
      Correct answer: The story of Kisa Gotami
      The story of the Four Noble Truths
      The story of Nagasena and the Chariot

      Q3.
      How does the concept of anatta challenge common beliefs about the self?

      it teaches that the self is permanent and unchanging
      it teaches that each person has an immortal soul
      Correct answer: it teaches that there is no permanent self or soul
      it teaches that the self is created by external forces

      Q4.
      The Buddhist belief that nothing is permanent is known as .

      Correct Answer: anicca, Anicca

      Q5.
      The story of Nagasena and the Chariot is used to explain the Buddhist concept of .

      Correct Answer: anatta, Anatta

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The three marks of existence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...