Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Different religious views about contraception

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different Christian teachings and views on contraception and family planning.

      Key learning points

      1. There are ethical questions to ask when considering the use of contraception and family planning.
      2. Christians may use different sources of authority and teachings to answer these questions, which leads to diverse views.
      3. Some Christians use situation ethics to work out the most loving decision and/or look to Bible teachings.
      4. Roman Catholic Christians may use Humanae Vitae and use an absolutist approach to Natural Law for these issues.
      5. Social science methods help to find out people’s views on these issues, including the use of surveys and interviews.

      Keywords

      • Absolutist - someone with the belief that there are certain actions that are always right or always wrong

      • Contraception - precautions taken to prevent pregnancy

      • Family planning - regulation of births; planning when to have a family and how many children to have by using birth control and /or contraception

      • Procreate (procreation) - having a child; seen as a duty in many religions

      • Situation ethics - an ethical theory which argues that the most loving action should guide decisions in each situation, rather than following fixed rules or laws

      Common misconception

      All members of a Christian denomination follow all its teachings.

      Christians may use their conscience to decide which teachings to follow or not.

      Teacher tip

      Students need to remember to use a source of authority in their answers, so using quizzes can help pupils to remember and retrieve these.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an example of hormonal contraception?

      the male condom
      Correct answer: the pill
      withdrawal

      Q2.
      Which of these is not a type of artificial contraception?

      the IUD
      Correct answer: the rhythm method
      the implant

      Q3.
      Which statement best describes surgical contraception?

      Correct answer: it is a permanent method of preventing pregnancy
      it involves taking daily medication
      it blocks sperm from reaching the egg

      Q4.
      What is the main purpose of natural family planning?

      to prevent pregnancy through medical procedures
      to use contraception only within marriage
      Correct answer: to avoid pregnancy by tracking fertility

      Q5.
      Why might humanists support the use of contraception?

      they believe procreation is a duty
      Correct answer: they think individuals should make informed choices
      they believe contraception is unnatural

      Q6.
      contraception refers to methods that do not involve medical or artificial intervention.

      Correct Answer: Natural, natural

      6 Questions

      Q1.
      Which Christian teaching supports the idea that humans should have children?

      Correct answer: “Be fruitful and increase in number”
      “Love your neighbour”
      “Turn the other cheek”

      Q2.
      What does the Catholic Church say about contraception?

      it should only be used in marriage
      it is only allowed if a couple already has children
      Correct answer: it is never acceptable

      Q3.
      Why do some Catholics follow Natural Law when deciding on contraception?

      Correct answer: they believe it follows God’s natural order
      it allows them to have control over their choices
      Natural Law supports contraception

      Q4.
      Which Christian ethical approach focuses on the most loving decision rather than on fixed rules?

      absolutism
      Natural Law
      Correct answer: situation ethics

      Q5.
      The Catholic Church accepts the use of the method, which relies on a woman’s natural cycle to prevent pregnancy.

      Correct Answer: rhythm, Rhythm

      Q6.
      Some Christians believe that using contraception is acceptable because it follows the principle of love, which means selfless and unconditional care for others.

      Correct Answer: agape, Agape

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Different religious views about contraception, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...