Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Buddhist beliefs on Arhat ideals, why they are important, and how they influence Buddhists today.

      Key learning points

      1. The Theravada Arhat path is sometimes called the 'lesser vehicle', but this is less common due to negative connotations.
      2. Theravada Buddhism is one of the oldest schools of Buddhism.
      3. Theravada Buddhism see the Arhat path as leading to enlightenment, reaching the goal of Nirvana, the end of suffering.
      4. An Arhat sees pleasure as a distraction and aims to completely remove craving and desires.
      5. The Arhat path influences Theravada Buddhists to seek perfection in understanding and enacting the Buddha's teachings.

      Keywords

      • Enlightenment - a state of wisdom that enables total clarity and understanding of the truths of existence

      • Human destiny - the path a Buddhist will take to achieve enlightenment

      • Theravada - the school of Buddhism mainly found in Sri Lanka and Thailand; it is an older tradition than Mahayana

      • Arhat - a perfected person; in Theravada Buddhism, this is a term for a person who has become enlightened

      Common misconception

      The Arhat path is followed by all Buddhists.

      The Arhat path is followed by most Theravada Buddhists.

      Teacher tip

      Pupils could research some examples of well known Arhats.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Buddhists believe that when a being dies, they are into a new life based on their actions in the previous life.

      Correct Answer: reborn, Reborn

      Q2.
      In Buddhism, actions and intentions determine one’s future experiences, and this is known as ...

      Correct Answer: karma, Karma

      Q3.
      What is the goal of achieving positive karma in Buddhism?

      to become a Bodhisattva
      Correct answer: to escape samsara and attain Nirvana
      to be reborn into a higher realm

      Q4.
      How do most Buddhists aim to accumulate positive karma?

      by seeking material wealth
      by following the teachings of the Buddha
      Correct answer: by following the Five Moral Precepts

      Q5.
      What does the term “samsara” refer to in Buddhist belief?

      Correct answer: the process of rebirth and the cycle of life and death
      the teachings of the Buddha
      the goal of achieving Nirvana

      Q6.
      What role does compassion (karuna) play in Buddhism?

      Correct answer: It helps achieve positive karma.
      It leads to achieving Nirvana.
      It is a form of meditation.

      6 Questions

      Q1.
      What is the ultimate goal of an Arhat?

      gaining spiritual powers
      being reborn in a higher realm
      Correct answer: attaining Nirvana

      Q2.
      Which practice is essential to becoming an Arhat?

      Correct answer: following the Eightfold Path
      chanting Buddhist prayers
      giving offerings to monks

      Q3.
      What does ‘Theravada’ mean?

      path to Nirvana
      cycle of rebirth
      Correct answer: teachings of the elders

      Q4.
      Why do some Theravada Buddhists avoid the term ‘Hinayana’?

      Correct answer: It has negative connotations.
      It means ‘greater vehicle’.
      It is a modern term.

      Q5.
      Why do many Theravada Buddhists follow monastic life?

      It is required for all Buddhists.
      Correct answer: It provides better conditions for enlightenment.
      It guarantees a higher rebirth.

      Q6.
      Theravada Buddhists believe that the Arhat path enables an individual to escape ...

      Correct Answer: samsara, Samsara

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Arhat ideals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...