Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand that friends may disagree and know ways to resolve disagreements.

      Key learning points

      1. Friends can have different opinions and that's ok.
      2. Disagreements can cause various emotions.
      3. Discussing disagreements calmly can help resolve them.
      4. There are strategies to help resolve disagreements, like taking turns speaking.

      Keywords

      • Disagreement - when two or more people have different ideas or opinions about something

      • Resolve - to find a way to fix a problem

      Common misconception

      Friends always agree.

      Friends often disagree with each other, but that doesn't mean they can't be friends anymore. If we listen, our friends might have interesting ideas that we never thought of before!

      Teacher tip

      Give examples of a time when you have tried something new because a friend suggested it.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a friend?

      someone who does your homework
      someone you always agree with
      Correct answer: someone you like to spend time with

      Q2.
      How do you show you are listening?

      Correct answer: look at the person speaking
      look away from the person speaking
      talk over the person speaking

      Q3.
      What does a friend do if they make a mistake?

      Correct answer: say "I'm sorry" and try to make it better
      pretend it didn’t happen
      blame someone else

      Q4.
      If you promise to help a friend, what should you do?

      Correct answer: do what you said and help them
      ignore them and play with someone else
      say you forgot and walk away

      Q5.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:support,providing help and encouragement to others

      providing help and encouragement to others

      Correct Answer:kindness,being nice, caring and thinking about how others feel

      being nice, caring and thinking about how others feel

      Correct Answer:trust,the belief that someone is reliable and honest

      the belief that someone is reliable and honest

      Q6.
      Friends are important because they make us feel , safe and loved.

      Correct Answer: happy, great, excited, amazing, joy

      6 Questions

      Q1.
      What is a good way to solve a problem with a friend?

      get upset
      ignore it
      Correct answer: talk about it calmly

      Q2.
      A is when two or more people have different ideas or opinions about something.

      Correct Answer: disagreement, disagreements

      Q3.
      If you and your friend both want the same toy, what’s a fair way to solve it?

      grab it quickly before they do
      Correct answer: take turns using the toy
      hide the toy so no one gets it

      Q4.
      Which of these are true?

      Disagreements mean you can’t be friends anymore.
      Correct answer: Asking a trusted adult for help is ok if you and your friends can’t agree.
      Friends always agree with each other.

      Q5.
      Which word means to find a way to fix a problem?

      Correct Answer: resolve, resolving, resolves, resolved

      Q6.
      Which of the following are strategies to help resolve disagreements?

      using unkind words
      Correct answer: taking turns speaking
      Correct answer: finding a way for both people to be happy
      Correct answer: using kind words
      pretending it didn't happen

      To help you plan your 1 RSHE (PSHE) lesson on: Friends can disagree, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...