Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What to do if we see lies online

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what to do if someone is lying online.

      Key learning points

      1. Online lies can be upsetting and can make us worried.
      2. It’s important to always tell the truth online because lying online can have a big impact.
      3. If we are upset or worried by lies online, we should ask a trusted adult for help.

      Keywords

      • Truth - something that is real

      • Lie - something that is not true

      • Worried - thinking about something bad or upsetting

      Common misconception

      It’s ok to lie online if it seems harmless or makes us look better.

      It’s important to help pupils understand that honesty online is just as important as honesty in real life, and even 'harmless' lies can have big effects.

      Teacher tip

      Show pupils examples of appropriate social media posts to demonstrate where to find the report and block buttons.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:internet,a network connecting digital devices across the world

      a network connecting digital devices across the world

      Correct Answer:online,using the internet

      using the internet

      Correct Answer:reason,why something has happened

      why something has happened

      Correct Answer:fake,not real

      not real

      Q2.
      Not everyone tells the online.

      Correct Answer: truth

      Q3.
      How might we be tricked online?

      Correct answer: clicking on fake links
      using apps our trusted adults have agreed on
      Correct answer: clicking on fake pop-ups and adverts
      using trusted websites

      Q4.
      It can be to identify fake information online.

      Correct Answer: difficult

      5 Questions

      Q1.
      How might we feel if we see someone lying online?

      Correct answer: upset
      excited
      happy
      Correct answer: worried
      Correct answer: confused

      Q2.
      It is important to tell the online.

      Correct Answer: truth

      Q3.
      What should we do if someone is lying online?

      Correct answer: tell a trusted adult
      show your younger brother
      stay online
      Correct answer: ask a trusted adult to click the report or block button

      Q4.
      It is ok to tell small, harmless lies online.

      Correct Answer: not, never

      Q5.
      What bad things might happen if someone lies about doing something scary or dangerous online?

      Correct answer: someone will believe the lie, copy them and get hurt
      Correct answer: someone will feel worried
      they will look cool and impress others
      they will make other people laugh

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: What to do if we see lies online, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...