Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to stay safe around medicines in the home.

      Key learning points

      1. Only doctors and pharmacists can give out medicines safely.
      2. Medicine can be important for making people feel better.
      3. Taking the wrong medicine can be very dangerous.
      4. Taking too much medicine than prescribed can be very dangerous.
      5. Some medicines might look like sweets but are not; they can be dangerous.

      Keywords

      • Doctor - someone who is trained to help us get better when we are ill

      • Pharmacist - someone who is trained to give advice and give us medicine

      • Medicine - something that can make us better when we are ill

      • Dangerous - something that can cause us harm

      Common misconception

      All medicines are good for you.

      Although medicines given by doctors or pharmacists can be very important, taking the wrong medicines, or too much medicine from what has been prescribed, can be very harmful.

      Teacher tip

      Bring in some empty medicines for the children to see in real life, so they appreciate the size, variety and packaging that they come in.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does a doctor do?

      teaches you information
      Correct answer: makes you feel better when you are sick
      keeps the community safe

      Q2.
      How can we stay healthy?

      Correct answer: eat healthy food
      go to bed really late
      Correct answer: exercise
      never wash our hands

      Q3.
      Who is the best person to ask if you want to know if something is safe?

      your friend
      Correct answer: a trusted adult
      a brother or sister

      Q4.
      Match the item to its correct use.

      Correct Answer:food in the kitchen,something you can eat on your own
      Correct Answer:cleaning spray,only for cleaning, never for eating or touching
      Correct Answer:something you find in a cupboard,only use after asking a trusted adult

      6 Questions

      Q1.
      You should take someone else's medicine, even if it looks like yours.

      Correct Answer: not, never

      Q2.
      If you have a headache and find medicine at home, what should you do?

      Take it on your own to see if it helps.
      Correct answer: Ask a trusted adult if it is safe to take.
      Ask a friend if you should take it.

      Q3.
      If you take the wrong medicine, you could get...

      Correct Answer: sick, unwell, a tummy ache, ill

      Q4.
      Match the action with the correct response.

      Correct Answer:you see your friend sharing medicine,tell a trusted adult straight away
      Correct Answer:you still feel sick after medicine,speak to your doctor
      Correct Answer:you find medicine that looks like sweets,give the medicine to a trusted adult

      Q5.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:pharmacist,someone who is trained to give advice and give us medicine
      Correct Answer:doctor,someone who is trained to help us get better when we are ill
      Correct Answer:medicine,something that can make us better when we are ill

      Q6.
      Who can give out medicine safely?

      friend
      Correct answer: pharmacist
      brother
      Correct answer: doctor
      sister

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: Avoiding dangerous medicines, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...