Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Recognising fake and AI-generated images

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why there are many fake and AI-generated images online and identify ways to recognise them.

      Key learning points

      1. Humans can use artificial intelligence (AI) to generate realistic images and videos.
      2. AI-generated images and videos are common online.
      3. It is very difficult to identify fake images and videos.
      4. People use fake images and videos for many different purposes.
      5. Sometimes fake images are used to trick us.

      Keywords

      • Generate - to create or make something

      • Realistic - in this context, a picture or image that looks like a real photo

      • Artificial intelligence (AI) - computer programs that can learn and think in a way similar to humans

      • Identify - to spot something or see it clearly

      Common misconception

      We can identify AI-generated images if we look closely.

      Although it is currently difficult to identify an AI image, it will become increasingly hard and eventually will be impossible. Young people, who have less knowledge and experience, will find it even harder to tell real from fake.

      Teacher tip

      Try demonstrating how easy it is to fake an image by exploring an AI image generator online and creating pictures using inputs from pupils. Check the software for appropriate pop-ups or adverts beforehand.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An __________ is designed to sell something to you.

      app
      influencer
      Correct answer: advert

      Q2.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:motivation,the reason why someone does something

      the reason why someone does something

      Correct Answer:post,to put something online, such as a video, image or text

      to put something online, such as a video, image or text

      Correct Answer:bias,a feeling that influences how you respond to a situation or person

      a feeling that influences how you respond to a situation or person

      Q3.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: Everyone is biased in some way.
      We always know if we are biased.
      Correct answer: People can show bias online, especially if they will earn money from it.
      Everyone who posts online is motivated by the same thing.

      Q4.
      Someone who is biased positively or negatively without realising it is experiencing bias.

      Correct Answer: unconscious

      Q5.
      What is social media?

      a network connecting digital devices across the world
      Correct answer: websites and apps used to share words and images with other people
      an image or video created to tempt you to click on it
      a word or picture that takes you to a new place if you click or tap it

      Q6.
      Some people use the internet to spread harmful attitudes against and this is called misogyny.

      Correct Answer: women, girls, women and girls, females

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:generate,to create or make something

      to create or make something

      Correct Answer:artificial intelligence (AI),computer programs that can learn and think in a way similar to humans

      computer programs that can learn and think in a way similar to humans

      Correct Answer:identify,to spot something or see it clearly

      to spot something or see it clearly

      Correct Answer:realistic,in this context, a picture or image that looks like a real photo

      in this context, a picture or image that looks like a real photo

      Q2.
      Videos and images do need to be real in order to be uploaded to the internet.

      Correct Answer: not

      Q3.
      Which statements are true?

      It is easy to identify AI-generated images if we look closely.
      Correct answer: We can help identify AI images if we ask ourselves if it seems like it's real.
      AI images are used frequently by trusted websites.
      Correct answer: We can ask trusted adults for help to identify AI images.

      Q4.
      Which are reasons that somebody could use a fake image?

      Correct answer: to pretend to be somebody else
      to spread accurate information
      Correct answer: to steal information
      Correct answer: to promote a company or product

      Q5.
      It is to identify AI-generated content even if we look closely.

      Correct Answer: difficult, hard, tricky

      Q6.
      People can use a fake image to push a that they believe in, for example, about the environment or politics.

      Correct Answer: message, belief, cause, idea, theory

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Recognising fake and AI-generated images, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...