Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the motivations of online influencers and explain why this means I shouldn’t always trust their content.

      Key learning points

      1. Online influencers are normally motivated by passion, popularity, fame or money.
      2. Online influencers use tactics to gain likes and followers.
      3. Influencers sometimes lie, exaggerate and do controversial things.
      4. There are ways you can tell if something an influencer posts is an advert or is authentic.

      Keywords

      • Influencer - someone famous or trying to be famous through posting content online

      • Audience - in this context, the viewers or followers of an online influencer

      • Engage - in this context, to engage is to like, comment or interact with an online post or social media account

      • Motivation - the reason why someone does something

      • Authentic - something that is real and genuine

      Common misconception

      Online influencers have easy and perfect lives.

      It takes hard work, capital investment and a large team of people to create successful online content. Videos have often been heavily edited and manipulated to make the influencer's life seem more attractive and fun than it really is.

      Teacher tip

      Give pupils time and space to share their experiences with internet culture. Be aware of varying experiences and that some pupils will be unfamiliar with this topic. Be cautious to not pass judgement on pupils' experiences or attitudes to internet culture, unless it poses a safeguarding issue.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: Not all games and videos are suitable for children.
      It is not important to keep personal information safe online.
      Everything online is real and true.
      Correct answer: People do not have to tell the truth online.

      Q2.
      What is streaming?

      uploading videos online
      Correct answer: playing a video using the internet
      creating a video online

      Q3.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:wellbeing,how healthy we feel in our mind and body

      how healthy we feel in our mind and body

      Correct Answer:screen time,the amount of time that we use digital devices

      the amount of time that we use digital devices

      Correct Answer:socialise,spending time with family and friends

      spending time with family and friends

      Correct Answer:mental health,how healthy our minds are

      how healthy our minds are

      Q4.
      Social is websites and apps used to share words and images with other people.

      Correct Answer: media

      Q5.
      What is fake news?

      a feeling that influences how you respond to the news
      news which doesn't sound real
      Correct answer: information that is not true but looks real
      information that you find online

      Q6.
      is an image or video created to tempt you to click on it.

      Correct Answer: Clickbait, Click bait

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:influencer,someone famous or trying to be famous through posting content online

      someone famous or trying to be famous through posting content online

      Correct Answer:audience,in this context, the viewers or followers of an online influencer

      in this context, the viewers or followers of an online influencer

      Correct Answer:engage,like, comment or interact with an online post or social media account

      like, comment or interact with an online post or social media account

      Correct Answer:motivation,the reason why someone does something

      the reason why someone does something

      Q2.
      Which of these statements are false?

      Influencers can exaggerate online to become more popular.
      Correct answer: All influencers live easy and perfect lives.
      Influencers can be paid to say things online.
      Correct answer: Influencers are only motivated by passion.

      Q3.
      Influencers can be motivated by passion, , fame and money.

      Correct Answer: popularity

      Q4.
      Which are tactics used by influencers to get more likes and followers?

      posting rarely on social media
      Correct answer: posting shocking content
      Correct answer: pretending to be relatable
      ignoring their audience

      Q5.
      Which are ways we can tell if something is an advert?

      Correct answer: The influencer says the post is sponsored.
      The post includes a brand name.
      Correct answer: The post is labelled as an advert.
      The influencer recommends a product in the post.

      Q6.
      Someone who is is genuine and honest about who they are and what they like.

      Correct Answer: authentic

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: Understanding online influencers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...