Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding who uses the internet

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain who uses the internet and why it’s difficult to tell who people are online.

      Key learning points

      1. Billions of people around the world are online.
      2. People can use the internet anywhere in the world.
      3. People of all ages can use the internet.
      4. It is impossible to know who someone on the internet really is, unless we know them offline.

      Keywords

      • Online - using the internet

      • Internet - a network connecting digital devices across the world

      • World wide web - the websites on the internet

      • Identity - who someone is

      Common misconception

      It is easy to find out who someone is online.

      It is very easy for people to disguise their identity online. It can be impossible to tell what is real and what is fake.

      Teacher tip

      Visually demonstrate the number of users on the internet (roughly 5.5 billion) using a mathematical model you and the pupils are comfortable with.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:pretend,to say something is true when it isn't

      to say something is true when it isn't

      Correct Answer:personal,something about us that is sensitive and private

      something about us that is sensitive and private

      Correct Answer:share,send or post words, sounds, images or videos online

      send or post words, sounds, images or videos online

      Correct Answer:communicate,talk to someone using text, words, images or video

      talk to someone using text, words, images or video

      Q2.
      What is an online stranger?

      someone we know offline
      Correct answer: someone we do not know offline
      someone new we meet at school

      Q3.
      Which of these are examples of trusted adults?

      Correct answer: parents/carers
      someone we've met online
      Correct answer: teachers
      friends
      Correct answer: adult family members

      Q4.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: We should be friends only with people we know offline.
      It is safe to share personal details online.
      Correct answer: If we feel uncomfortable online, we should tell an adult we trust.
      People act the same online as they do offline.

      Q5.
      We can ask a trusted adult to report and people online who upset us.

      Correct Answer: block

      Q6.
      Smartphones, laptops and tablets are examples of digital ...

      Correct Answer: devices

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:internet,a network connecting digital devices across the world

      a network connecting digital devices across the world

      Correct Answer:World Wide Web,the websites on the internet

      the websites on the internet

      Correct Answer:online,using the internet

      using the internet

      Correct Answer:identity,who someone is

      who someone is

      Q2.
      Which statements are true?

      Correct answer: Billions of people around the world are online.
      Thousands of people around the world are online.
      Most people around the world do not use the internet.
      Correct answer: Most people around the world use the internet.
      Correct answer: People can use the internet anywhere in the world.

      Q3.
      Who can use the internet?

      only children
      only adults
      Correct answer: anyone

      Q4.
      It is always easy to find out who someone really is online.

      Correct Answer: not

      Q5.
      What should we do if someone we don't know messages us online?

      message back
      show their profile to a friend
      Correct answer: tell a trusted adult
      Correct answer: don't message back

      Q6.
      It is impossible to know who someone on the internet really is, unless we know them...

      Correct Answer: offline, in real life, in person, face to face, in the real world

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: Understanding who uses the internet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...