Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what a healthy week looks like and why it is important.

      Key learning points

      1. Exercise is important for keeping our body and mind healthy.
      2. Exercising can make us feel positive and give us more energy.
      3. Eating a healthy diet gives our bodies the nutrients it needs to grow.
      4. A healthy week should have a balance of activities and regular exercise.
      5. A healthy week should also include plenty of rest and relaxation.

      Keywords

      • Exercise - moving our bodies to stay strong and healthy

      • Healthy - when something is healthy, it means good for us, our minds and bodies

      • Nutrients - substances found in food that help our body to live and grow

      • Rest - to relax or sleep to allow your body and mind to take a break and have more energy

      Common misconception

      Children have no control over how healthy their week is.

      Children are able to make healthier food choices and can choose to exercise throughout the week. They can also choose to make enough time for rest and relaxation.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think about the healthy choices they already make in their week and where they could make healthy swaps.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with the correct definition.

      Correct Answer:nutrients,substances found in food that help our body to live and grow
      Correct Answer:diet,the kinds of foods a person eats
      Correct Answer:healthy,something that is good for us, our minds and bodies

      Q2.
      is moving our bodies to stay strong and healthy.

      Correct Answer: exercise, exercising

      Q3.
      Which of these statements are true?

      Our skeleton is made up of bones which are all the same shape and size.
      Correct answer: A healthy diet and exercise can help keep our bones and muscles strong.
      We can get all our nutrients from one food group.
      Correct answer: Different food groups contain different nutrients.

      Q4.
      Match the quantities to finish the statements for a healthy day.

      Correct Answer:5 a day,fruit and vegetables
      Correct Answer:9-12 hours,sleep
      Correct Answer:60 minutes,exercise

      Q5.
      We should aim to do both aerobic and exercises to keep our body and mind healthy.

      Correct Answer: strengthening, strength

      Q6.
      Foods which are rich in can help to build and repair muscles.

      starchy foods
      Correct answer: protein
      high fat and sugar foods

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with the correct definition.

      Correct Answer:skeleton,a set of bones that are connected together
      Correct Answer:calcium,a mineral that helps to build strong bones and teeth
      Correct Answer:rest,to allow your body and mind to take a break and have more energy
      Correct Answer:regular,something that happens often, not just sometimes

      Q2.
      Which statements are true?

      Correct answer: Exercising can make us feel positive and give us more energy.
      Children have no control over how healthy their week is.
      A healthy week only includes having a healthy diet and exercise.
      Correct answer: Exercise is important for keeping our body and mind healthy.

      Q3.
      Why are nutrients important for our bodies?

      they help it move
      Correct answer: they help it live and grow
      they help it be kind

      Q4.
      How can children have a healthy week?

      Correct answer: make healthy food choices
      eat lots of sugary and high fat snacks
      Correct answer: make time to exercise
      go to bed late every night
      Correct answer: get enough rest and relaxation

      Q5.
      Match the activity with whether it's healthy or less healthy.

      Correct Answer:eating a balanced diet,healthy
      Correct Answer:mostly eating high fat and sugar foods,less healthy
      Correct Answer:screentime before bed,less healthy
      Correct Answer:60 minutes of exercise every day,healthy
      Correct Answer:mindful activities to help relax,healthy

      Q6.
      Which of the following are ways to get enough relaxation and rest in a healthy week?

      Correct answer: sleeping for 9-12 hours a night
      Correct answer: colouring and drawing twice a week
      only slowing down five minutes before bed
      Correct answer: reading a book before bed

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: A healthy week, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...