Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe different ways of looking after my body.

      Key learning points

      1. Our body is good at telling us what it needs.
      2. We need to protect our body because it is so important.
      3. We can stay healthy by eating a balanced diet and exercising regularly.
      4. Practising good hygiene can help us to protect our body and stay healthy.
      5. Rest and relaxation are also important for our body.

      Keywords

      • Rest - to relax or sleep to allow your body and mind to take a break and have more energy

      • Diet - the kinds of foods a person eats

      • Exercise - moving our bodies to stay strong and healthy

      • Hygiene - keeping ourselves clean and healthy

      Common misconception

      Healthy eating and exercise is only important for people who want to change how their body looks.

      It's important to eat well and exercise because we care for our body, not because we want to change it. Caring for our body is part of looking after ourselves.

      Teacher tip

      Encourage pupils to discuss and notice the signs their body gives them when they feel worried, hungry, thirsty or tired.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with the correct definition.

      Correct Answer:healthy,good for us, our minds and bodies
      Correct Answer:rest,to allow your body and mind to take a break and have more energy
      Correct Answer:routine,doing things regularly at a particular time of the day

      Q2.
      is a state of rest that helps us stay healthy and happy.

      Correct Answer: sleep

      Q3.
      Which statements are true?

      Correct answer: Sugary snacks and screentime before bed can disrupt our sleep.
      We should use lots of toothpaste when we brush our teeth.
      Correct answer: Brushing our teeth and flossing helps to remove plaque from our teeth.
      Children need less sleep than adults because they are younger.

      Q4.
      We should aim to for 60 minutes a day.

      Correct Answer: exercise

      Q5.
      How many portions of fruits and vegetables should we aim to eat every day?

      Correct Answer: five, 5

      Q6.
      Put the food groups in order starting from what we should mostly eat to what food groups we should eat the least.

      1 - fruits and vegetables
      2 - protein
      4 - high fat/sugar foods

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definition.

      Correct Answer:diet,the kinds of foods a person eats
      Correct Answer:exercise,moving our bodies to stay strong and healthy
      Correct Answer:rest,to relax or sleep to allow your body and mind to take a break

      Q2.
      Having a bath or shower regularly and washing our hands after going to the toilet is an example of practising good ...

      Correct Answer: hygiene

      Q3.
      Which are healthy habits?

      Correct answer: exercising regularly
      sleeping for six hours each night
      Correct answer: having a healthy diet
      Correct answer: getting plenty of rest
      spending lots of time using screens

      Q4.
      Which statements are false?

      Correct answer: Our body is not able to give us signs to tell us what it needs.
      We need to protect our body because it is so important.
      Our body is good at giving us signs about what it needs.
      Correct answer: Healthy eating and exercise is only for people who want to feel better.

      Q5.
      Match the action with how it relates to our health.

      Correct Answer:taking a shower/bath,good hygiene
      Correct Answer:eating lots of fruits and vegetables,healthy diet
      Correct Answer:not brushing our teeth,less good hygiene
      Correct Answer:eating lots of sugary foods all the time,less healthy diet

      Q6.
      It's important to eat well and exercise because we for our body, not because we want to change it.

      Correct Answer: care

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: Keeping my body healthy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...