Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The facts about smoking and vaping

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the health risks of smoking and vaping and explain why some people choose to smoke and vape.

      Key learning points

      1. It is illegal to buy cigarettes or vapes under the age of 18.
      2. Smoking can lead to many health conditions. Vaping is less harmful, but also carries health risks.
      3. Most adults in the UK do not smoke or vape.
      4. Nicotine pouches contain nicotine, which can be harmful and addictive.
      5. Children should not smoke, vape or use nicotine pouches as they are not safe for them to use.

      Keywords

      • Tobacco - a plant used in cigarettes that contains nicotine and produces harmful smoke when burned

      • Nicotine - an addictive drug that cigarettes, and some vapes, contain

      • Addictive - if something is addictive, it makes you want to keep using it or doing it, even if it is not good for you

      • Vape - an electronic device that produces a vapour containing chemicals, which is then breathed in

      • Vaping - breathing in vapour from an electronic device that may contain nicotine and other chemicals

      Common misconception

      Vaping is harmless.

      Although vaping is generally considered less harmful than smoking cigarettes, it still has several negative effects, including breathing problems, and its long-term health impacts remain unknown.

      Teacher tip

      Be sensitive when discussing vaping. Explain that while vaping can help some adults quit smoking, it is not safe or suitable for young people, so pupils understand different expectations for adults and children.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Matches can start that can be very dangerous.

      Correct Answer: fires, flames, a fire

      Q2.
      What is medicine?

      a type of sweet that makes us feel good
      Correct answer: something that can make our bodies better when we are ill
      something that always damages our body
      something that makes you more ill

      Q3.
      Which statements about medicine are true?

      Correct answer: Taking the wrong medicine can be very dangerous.
      It is safe to take any medicine.
      It is safe to take any amount of medicine.
      Correct answer: Medicine can be important for making people feel better when they're ill.

      Q4.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:chemical,a liquid that can change things that it touches

      a liquid that can change things that it touches

      Correct Answer:doctor,someone who can help us get better when we are ill

      someone who can help us get better when we are ill

      Correct Answer:poisonous,a chemical that can make us ill if we swallow or touch it

      a chemical that can make us ill if we swallow or touch it

      Correct Answer:emergency,a dangerous situation

      a dangerous situation

      Q5.
      What is peer pressure?

      when you decide to do something on your own
      Correct answer: when friends try to persuade or force you to do something
      when you want to do something your friends haven't done

      Q6.
      Which statements about chemicals are true?

      All chemicals at home are safe to swallow.
      Correct answer: Our eyes and skin can be damaged by chemicals.
      Correct answer: We should never mix chemicals together.
      Batteries are never dangerous.

      6 Questions

      Q1.
      __________ adults in the UK do not smoke or vape.

      all
      some
      Correct answer: most
      young

      Q2.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:tobacco,a plant used in cigarettes that produces harmful smoke when burned

      a plant used in cigarettes that produces harmful smoke when burned

      Correct Answer:nicotine,an addictive drug that cigarettes, and some vapes, contain

      an addictive drug that cigarettes, and some vapes, contain

      Correct Answer:addictive,something that makes you want to keep using it or doing it

      something that makes you want to keep using it or doing it

      Q3.
      Which are reasons why people might smoke or vape?

      Correct answer: They have experienced peer pressure.
      They think it is healthy.
      Correct answer: They have an addiction.
      Correct answer: They don't know the health risks.

      Q4.
      Which statements about vaping are false?

      Vaping is addictive.
      Vaping can cause dizziness and feeling sick.
      Correct answer: There are no health risks to vaping.
      It is illegal to buy vapes under the age of 18.
      Correct answer: We know the long-term effects of vaping.

      Q5.
      Why might someone vape, even though the NHS doesn't recommend doing this for a long period of time?

      Correct answer: to help them stop smoking cigarettes
      because vaping has no risks at all
      to try something new for fun

      Q6.
      Children should not smoke, vape or use nicotine as they are not safe for them to use.

      Correct Answer: pouches

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: The facts about smoking and vaping, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...