Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe dangers around roads and explain how to stay safe.

      Key learning points

      1. We should wear bright colours at night near roads.
      2. Before crossing, we should look both ways and listen.
      3. We should use a pedestrian crossing, like a zebra or pelican crossing, if possible.
      4. Holding a trusted adult's hand will keep us safer near roads.

      Keywords

      • Pedestrian - a person travelling on foot, including in areas where vehicles might go

      • Zebra crossing - a section of road painted with black and white stripes where vehicles must stop to let people cross

      • Pelican crossing - a section of road controlled by traffic lights where vehicles must stop to let people cross

      Common misconception

      It is safer to run across the road.

      Running is less safe because we might trip over. Additionally, running makes us less aware of our surroundings.

      Teacher tip

      Identify dangerous crossings near the school and discuss how to cross safely, with the use of pictures, street view or maps to support. If you have a local crossing guard, include a picture of them in the lesson (with their permission) so pupils are familiar with them.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:emergency,a dangerous situation which needs immediate help
      Correct Answer:safe,to avoid danger and stay out of harm
      Correct Answer:dangerous,something that could hurt us badly

      Q2.
      Someone could if they stay underwater for too long and can't breathe.

      Correct Answer: drown

      Q3.
      Which statements are true?

      Correct answer: Most children who drown can swim.
      When water looks safe, there is no danger.
      Correct answer: In an emergency, we might need to call 999 to get help.
      It's okay to call 999 if it's not an emergency.

      Q4.
      If there is an emergency in the water, someone can alert a to help and call the emergency services if needed.

      Correct Answer: lifeguard, life guard

      Q5.
      Who makes up the emergency services?

      Correct answer: police
      teachers
      Correct answer: firefighters
      Correct answer: ambulance
      trusted adults

      Q6.
      If we get into difficulty in the water, we should float like a ...

      Correct Answer: starfish

      6 Questions

      Q1.
      Who is a pedestrian?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q2.
      Match the pedestrian crossing with its definition.

      Correct Answer:zebra crossing,a section of road painted with black and white stripes
      Correct Answer:pelican crossing,a section of road controlled by traffic lights
      Correct Answer:zebra crossing,to use, we need to check no cars are coming first
      Correct Answer:pelican crossing,to use, we need to press a button first

      Q3.
      Which statements are true?

      It is safer to run across the road.
      Correct answer: We should wear bright colours near roads at night.
      Correct answer: Before crossing, we should look both ways.
      It is not safe to hold a trusted adult's hand when we cross the road.

      Q4.
      At a pelican crossing, it is only safe to cross the road when the person shows on the traffic light.

      Correct Answer: green

      Q5.
      When we are near roads, we should look out for any other pedestrians or using the pavement.

      Correct Answer: cyclists

      Q6.
      Who can help us to cross a road safely?

      pilots and air stewards
      Correct answer: crossing guards
      doctors and nurses
      chefs and waiters

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: Dangers on the road, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...