Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Critical evaluation of the media

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe motivations for creating online content and explain ways to decide what might be fake or untrustworthy news.

      Key learning points

      1. All types of media content are motivated by different things.
      2. All media is biased, some types of media are more biased than others.
      3. There are different ways to help us to decide what might be fake or biased news, like the author’s motivation.
      4. It is easy to fall victim to fake news as anyone can be fooled by misinformation.

      Keywords

      • Motivation - the reason why someone does something

      • Media - the ways in which information or entertainment is consumed, for example, through newspapers, film, television or social media

      • Source - the place in which something comes from

      • Content creator - a person who makes something to share online

      • Bias - an assumption that influences how you act

      Common misconception

      Fake news is really easy to spot.

      Anyone can be tricked by fake news, unless they properly check the information that they see.

      Teacher tip

      Research a news story with the pupils. Use multiple websites to find different versions of the same events. Compare each article and discuss the similarities and differences. Consider why the articles are not the same, including who owns the website and what its political biases might be.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their definitions.

      Correct Answer:disinformation,articles, videos or images that are untrue, designed to mislead

      articles, videos or images that are untrue, designed to mislead

      Correct Answer:influence,the effect that somebody has on the way a person thinks or behaves

      the effect that somebody has on the way a person thinks or behaves

      Correct Answer:prejudice,when someone judges or dislikes others unfairly without knowing them

      when someone judges or dislikes others unfairly without knowing them

      Q2.
      People might consume and spread fake news if it supports their ...

      Correct Answer: bias, point of view, point of view or bias

      Q3.
      Which of the following sites could be a fake news site?

      Correct answer: www.realnewz.com.co
      www.realnews.com
      www.realnews.co.uk

      Q4.
      Fake news can cause ...

      Correct Answer: prejudice, stereotyping, stereotypes

      Q5.
      Sharing a story that contains fake news without realising it contains false information is spreading ...

      Correct answer: misinformation
      disinformation
      bias

      Q6.
      Which of the following are ways to identify deepfakes?

      looking for in-sync audio
      Correct answer: looking for unusual and/or inconsistent facial details
      Correct answer: looking for unnatural lip movements
      looking for natural lighting

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:motivation,the reason why someone does something

      the reason why someone does something

      Correct Answer:media,the ways in which information or entertainment is consumed

      the ways in which information or entertainment is consumed

      Correct Answer:source,the place in which something comes from

      the place in which something comes from

      Correct Answer:content creator,a person who makes something to share online

      a person who makes something to share online

      Q2.
      Not all content is equally ...

      Correct Answer: trustworthy, factual, correct, true

      Q3.
      Understanding __________ behind posting content can better help us identify fake news.

      media
      Correct answer: motivations
      monetising

      Q4.
      People can be easily fooled by fake news if it supports something they already think. This is known as ...

      confirmation prejudice
      Correct answer: confirmation bias
      confirmation belief
      confirmation stereotyping

      Q5.
      All media is , but some types of media are more so than others.

      Correct Answer: biased, bias

      Q6.
      __________ can be fooled by fake news and misinformation.

      some people
      Correct answer: anyone
      certain people

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Critical evaluation of the media, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...