Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why do people become influencers?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why influencers create content and why some may lie or exaggerate online.

      Key learning points

      1. People become influencers for different reasons.
      2. Influencers can be motivated by financial gains, their interests or their beliefs.
      3. Influencers can create content that is exaggerated or contains lies; there may be financial incentive behind this.
      4. People can be influenced and misled by online content made by influencers.

      Keywords

      • Influencer - a person who uses social media to influence the behaviour of their followers

      • Attention - when you focus your mind on something or someone

      • Financial - relating to money

      Common misconception

      All influencers are good role models who encourage healthy habits and sensible choices.

      Many influencers are good role models. However, there are some influencers that are bad role models because they encourage unhealthy habits or dangerous choices. This is often based on the controversial content's potential for financial gain.

      Teacher tip

      If possible and appropriate, share a post from an influencer that is a positive role model. Discuss why this influencer is a positive role model; what message are they trying to convey?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definition.

      Correct Answer:media,the ways in which information or entertainment is consumed
      Correct Answer:content creator,a person who makes something to share online
      Correct Answer:bias,an assumption that influences how you act

      Q2.
      Everyone has a different for creating content.

      Correct Answer: motivation, motivations

      Q3.
      True or false? Every content creator has good motivations for creating content.

      Correct Answer: False, F, Incorrect, No, Untrue

      Q4.
      If a content creator is promoting a service or product, their content may have ...

      prejudice
      Correct answer: bias
      motivation

      Q5.
      Which of the following are considered to be more trustworthy sources of news?

      Correct answer: newspapers
      social media
      Correct answer: television

      Q6.
      True or false? Smart people cannot be fooled by fake news.

      Correct Answer: False, F, Incorrect, Untrue, No

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:influencer,someone on social media who influences their followers' behaviour
      Correct Answer:financial,relating to money
      Correct Answer:attention,when you focus your mind on something or someone

      Q2.
      True or false? People become influencers for the same reasons.

      Correct Answer: False, F, Incorrect, Untrue, No

      Q3.
      What can influencers be motivated by?

      Correct answer: financial gain
      privacy
      Correct answer: attention
      listening to other opinions
      Correct answer: changing opinions

      Q4.
      __________ promote related content to people online.

      Correct answer: algorithms
      viruses
      AI

      Q5.
      True or false? Influencers can benefit financially from promotions on their social media.

      Correct Answer: True, T, Correct, Yes

      Q6.
      People can be misled by content creators as they have built __________ with their audience.

      mistrust
      animosity
      Correct answer: trust

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Why do people become influencers?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...