Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to maximise my chances of getting a good night's sleep.

      Key learning points

      1. Regular sleep and wake times promote good sleep.
      2. We should avoid screens in the hour before sleep.
      3. Creating relaxing routines before bed tells your brain it's time to sleep.
      4. Getting outside in daylight and doing exercise promotes good sleep.
      5. A healthy diet promotes good sleep.

      Keywords

      • Insomnia - a sleep disorder where someone regularly has problems falling asleep, or staying asleep

      • Circadian rhythm - our internal cycle that makes us feel sleepy at night and wakes us in the morning

      • Melatonin - a hormone that is important for sleep

      • Routine - a set of actions or tasks you do regularly

      Common misconception

      Exercise is more important than diet for good sleep.

      A balanced diet and regular exercise can both help someone to have good quality sleep.

      Teacher tip

      Sharing exam revision tips that include the importance of good sleep with students could be helpful.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      REM sleep refers to...

      Correct answer: rapid eye movement sleep
      rotating eye movement sleep
      residual eye movement sleep
      retaining eye movement sleep

      Q2.
      Not getting enough sleep over a period of time is called sleep...

      Correct Answer: deprivation

      Q3.
      The two hormones that we produce to help regulate our appetite are:

      Correct answer: leptin
      serotonin
      melotonin
      Correct answer: ghrelin

      Q4.
      In the NREM2 stage of sleep, our heart rate...

      Correct Answer: slows

      Q5.
      A teenage body clock can be up to hours later than when they were a young child.

      Correct Answer: two, 2

      Q6.
      True or false? Everyone needs different amounts of sleep.

      Correct Answer: true, correct, yes, T

      6 Questions

      Q1.
      Restless leg syndrome (RLS) is an example of a sleep...

      Correct Answer: disorder

      Q2.
      Match the terms to the correct definitions.

      Correct Answer:insomnia,a sleep disorder where someone struggles to fall, or stay, asleep

      a sleep disorder where someone struggles to fall, or stay, asleep

      Correct Answer:circadian rhythm,our internal cycle that makes us feel sleepy at night

      our internal cycle that makes us feel sleepy at night

      Correct Answer:melatonin,a hormone that is important for sleep

      a hormone that is important for sleep

      Correct Answer:routine,a set of actions or tasks you do regularly

      a set of actions or tasks you do regularly

      Q3.
      We should avoid screens for one hour before bed because they emit __________ light that can disrupt our production of melatonin.

      red
      green
      yellow
      Correct answer: blue

      Q4.
      Creating relaxing routines before bed tells your brain it's time to sleep. Which of the following would not be beneficial to a bedtime routine?

      a warm bath
      dimming the lights
      relaxation techniques
      reading a book
      Correct answer: opening the curtains

      Q5.
      Which of the following foods are a good source of magnesium?

      sweets
      Correct answer: milk
      Correct answer: yoghurt
      doughnuts
      crisps

      Q6.
      Order the stages of our circadian rhythm from morning to evening.

      1 - Energy is at its lowest here and it might be hard to feel fully awake until 8am.
      2 - Body temperatures rise so does our level of alertness and focus.
      3 - Energy levels dip - you might experience a ‘slump’ and crave a snack.
      4 - Feeling sleepy because melatonin rises and make you start to feel tired.

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Good sleep routines, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...