Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what makes up a healthy diet and the potential impacts of eating unhealthily.

      Key learning points

      1. A healthy diet includes a balance of different food groups.
      2. Nutrients, such as vitamins and minerals, are essential for body functions.
      3. Poor dietary choices can lead to health issues, such as tooth decay.
      4. Understanding the sources of different nutrients helps us make better food choices.
      5. Maintaining a healthy and balanced diet promotes overall wellbeing and disease prevention.

      Keywords

      • Nutrients - substances in food that the body needs for growth, energy, and maintaining health

      • Balanced diet - a diet that includes a variety of different foods in the right proportions to maintain health

      • Vitamins - nutrients in food that help you to grow, heal and fight off sickness

      • Minerals - elements, such as calcium and iron, which are needed by the body for various functions

      • Calories - a unit of energy that we get from food and drinks

      Common misconception

      You can tell if someone is healthy by their appearance.

      Being healthy isn’t about how we look, it’s about how we take care of our body and mind. This helps us to feel good, have lots of energy, and do all the things we enjoy.

      Teacher tip

      Using school dinner menus to show what a healthy meal can look like could be a useful real world example.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many portions of fruit and vegetables are you recommended to eat every day?

      three
      four
      Correct answer: five
      six

      Q2.
      True or false? You should limit the amount of sugary foods you eat each day to improve your health.

      Correct Answer: true, yes, correct, T

      Q3.
      __________ would be a healthy drink to have with a meal.

      Correct answer: water
      milkshake
      orange juice
      fizzy drink

      Q4.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:dairy,foods made from milk, such as cheese and yoghurt

      foods made from milk, such as cheese and yoghurt

      Correct Answer:starchy foods,the main source of carbohydrates

      the main source of carbohydrates

      Correct Answer:fibre,a type of carbohydrate that helps digestion

      a type of carbohydrate that helps digestion

      Correct Answer:protein,a nutrient that helps build and repair muscles and tissues in the body

      a nutrient that helps build and repair muscles and tissues in the body

      Q5.
      Examples of proteins are ...

      Correct answer: fish
      potatoes
      Correct answer: chicken
      Correct answer: tofu
      pasta

      Q6.
      True or false? Eating lots of fruits and vegetables is good for your health.

      Correct Answer: true, yes, correct, T

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:nutrients,substances in food that the body needs for growth

      substances in food that the body needs for growth

      Correct Answer:balanced diet,including a variety of different foods in the right proportions

      including a variety of different foods in the right proportions

      Correct Answer:vitamins,nutrients in food that help you to grow, heal and fight off sickness

      nutrients in food that help you to grow, heal and fight off sickness

      Correct Answer:minerals,elements needed by the body, such as calcium and iron

      elements needed by the body, such as calcium and iron

      Q2.
      True or false? You can only get protein from meat products.

      Correct Answer: false, wrong, no, F

      Q3.
      Complete the sentence: A healthy diet is a diet.

      Correct Answer: balanced

      Q4.
      The unit of energy we get from food is called a ...

      kilogram
      Correct answer: calorie
      watt
      joule

      Q5.
      True or false? Maintaining a healthy diet can help prevent us from getting some diseases.

      Correct Answer: true, correct, yes, T

      Q6.
      Which of the following is not a food group?

      dairy
      starchy foods
      Correct answer: fast food
      proteins

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: A healthy diet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...