Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the different kinds of germs, how they are spread and how to limit their transmission.

      Key learning points

      1. There are different kinds of germs such as bacteria, viruses and fungi.
      2. Germs can be spread through direct contact, droplets and contaminated surfaces.
      3. Hand-washing, sanitising and proper hygiene practices can limit the transmission of germs.

      Keywords

      • Bacteria - microorganisms that can be found in various environments, some of which cause diseases while others are beneficial

      • Virus - a tiny infectious agent that can only replicate inside the living cells of an organism

      • Fungi - a group of organisms that include yeasts, moulds and mushrooms, some of which can cause infections

      • Hygiene - practices that help maintain health and prevent the spread of diseases

      Common misconception

      All bacteria are harmful.

      Some bacteria can cause illness, but humans need good bacteria for their gut health to aid in digestion.

      Teacher tip

      Referencing pupils' prior learning in biology lessons and asking for recall of this information could be a useful introduction to this topic.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Drinking water is important to keep our bodies ...

      Correct Answer: hydrated, properly hydrated, hydrated enough, working properly

      Q2.
      Which of these is not one of the five main food groups?

      fruits and vegetables
      starchy foods
      protein
      Correct answer: water
      dairy

      Q3.
      How can you protect your skin from the sun?

      Correct answer: wear sunscreen
      Correct answer: avoid being out in the hottest part of the day
      Correct answer: wear a hat
      Correct answer: wear protective clothing in the water
      put on lots of sunscreen once a day

      Q4.
      Getting enough __________ helps your body grow and stay strong.

      junk food
      screen time
      Correct answer: sleep
      sugary drinks

      Q5.
      Brushing your teeth twice a day can help to prevent cavities. A cavity is ...

      a small piece of food stuck in between teeth
      a gum pain caused by brushing too hard
      Correct answer: a hole in a tooth caused by decay
      an ulcer caused by accidentally biting the cheek

      Q6.
      Match the profession to their correct job description.

      Correct Answer:dentist,diagnoses, treats and advises on dental issues

      diagnoses, treats and advises on dental issues

      Correct Answer:pharmacist,prepares, dispenses and advises on medications

      prepares, dispenses and advises on medications

      Correct Answer:nurse,administers medications, monitors health conditions and provides care

      administers medications, monitors health conditions and provides care

      Correct Answer:doctor,diagnoses, treats and helps to prevent illness or injuries

      diagnoses, treats and helps to prevent illness or injuries

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are types of germs?

      Correct answer: bacteria
      dirt
      Correct answer: viruses
      Correct answer: fungi
      proteins

      Q2.
      Bacteria can __________ quickly, which can push out and destroy healthy tissue.

      decrease
      Correct answer: multiply
      change
      disappear

      Q3.
      Which are the correct statements?

      All bacteria are harmful.
      All bacteria are good for us.
      Correct answer: There are different types of bacteria.
      Correct answer: We need good bacteria for gut health.
      Correct answer: Some bacteria can cause illness.

      Q4.
      Which of these is not a method of germ and bacteria transmission?

      direct contact
      indirect contact
      airborne
      Correct answer: online
      vector-borne

      Q5.
      Match the clue to the preventative action.

      Correct Answer:you should do this for 20 seconds,wash hands

      wash hands

      Correct Answer:you should use this to avoid bites,use insect repellent

      use insect repellent

      Correct Answer:you should do this when you cough,cover your mouth

      cover your mouth

      Correct Answer:you should do this to ventilate a room,open windows regularly

      open windows regularly

      Q6.
      Good is important to stay safe and healthy and to prevent the spread of germs.

      Correct Answer: hygiene

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Germs and how to defeat them, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...