Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how the internet can be used in education, work and business.

      Key learning points

      1. The internet can be a good resource for studying, revising and finding job opportunities.
      2. We can use online tools to complete important tasks like writing a CV.
      3. Potential employers may search our name online to find out more about us when applying for a job.
      4. People can use the internet to advertise their businesses.

      Keywords

      • Interactive - technology which can respond to the user

      • Resource - something we can use to help us

      • Curriculum Vitae (CV) - a document used when seeking work or education opportunities; it lists your achievements, skills and experience

      • Employer - the person or business that pays someone to do a job

      Common misconception

      What we write online is private and others will not be able to see or read this.

      Not everything we say online is private, it is important to be mindful of posting online as future employers may look an application up when applying for a job.

      Teacher tip

      It could be useful to show pupils real examples of online job sites and local adverts.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Behavioural data is a record of our interactions.

      Correct Answer: online

      Q2.
      By rejecting , we can reduce the amount of targeted ads that we receive.

      Correct Answer: cookies, cookie

      Q3.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:media,ways of communicating to collective groups of people

      ways of communicating to collective groups of people

      Correct Answer:influence,trying to change or affect something

      trying to change or affect something

      Correct Answer:online,using the internet

      using the internet

      Correct Answer:content,posts, videos, reels or articles posted online

      posts, videos, reels or articles posted online

      Q4.
      To download means to ...

      Correct answer: move data onto a digital device over the internet
      move data from your computer onto the internet
      move data from your smartphone onto the internet

      Q5.
      Order these processes from start to finish for creating online content.

      1 - take the photo
      2 - upload the photo to a social media platform
      3 - caption the content
      4 - publish the photo

      Q6.
      We can apps from tracking our location.

      Correct Answer: stop, prevent, block, disallow

      6 Questions

      Q1.
      Which symbol do you use for a hashtag?

      ?
      @
      Correct answer: #
      £

      Q2.
      Which of the following is the most effective way to use the internet for studying and revising?

      Correct answer: engaging with reliable, subject-specific resources
      reading unrelated articles to your subject
      chatting with friends in social media groups

      Q3.
      We can use online tools to complete important tasks like writing a ...

      Correct Answer: Curriculum Vitae (CV), Curriculum Vitae, CV, C V, C.V.

      Q4.
      Order the steps when searching for a job online, starting with the earliest.

      1 - Use a search engine to find a list of job websites for your area.
      2 - Create a profile on the job website and include your CV.
      3 - Check job websites for suitable roles and set up job alerts.
      4 - Practise interview skills and networking.

      Q5.
      Potential may search our name online to find out more about us when we apply for a job.

      Correct Answer: employers

      Q6.
      Ways of advertising a business online could include:

      in a physical magazine or newspaper
      on a billboard
      on the radio or television
      Correct answer: during breaks in podcasts
      Correct answer: on a social media platform

      To help you plan your 10 RSHE (PSHE) lesson on: Work, education and the internet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...