Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain that rules and laws exist to keep everyone safe and make sure everyone is treated fairly, and I know who I can ask for help.

      Key learning points

      1. Rules help keep everyone safe and treat people fairly.
      2. Rules can vary from place to place.
      3. Laws are very important rules.
      4. Laws are for everyone to follow, even grown-ups.
      5. There are trusted adults and services who can help if the rules are broken.

      Keywords

      • Rule - an instruction that tells you what you can and cannot do

      • Fair - treating everyone the same, people getting what they need

      • Law - very important rules, that everyone must follow

      Common misconception

      Rules are only for children.

      Rules and laws apply to everyone, including adults, whilst rules may differ from place to place, laws stay the same everywhere.

      Teacher tip

      When teaching about rules and laws, use everyday examples children know, like classroom rules or sharing toys.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a rule?

      Correct answer: set of instructions to help us know how to behave
      the choice to do whatever we want to
      an award we get for being good

      Q2.
      Which of these is a rule?

      Playing games is fun.
      The time is 10 o'clock.
      Correct answer: Shoes must be put away.

      Q3.
      The sentence is not finished. Add a word to complete the sentence to create a sensible rule. 'Inside, we walk around carefully. We do not .'

      Correct Answer: run

      Q4.
      Put these words into the correct order to make a sentence about being fair.

      1 - Being fair
      2 - means
      3 - thinking about
      4 - what
      5 - others
      6 - need.

      Q5.
      Where can we find rules?

      only in the classroom
      only at home
      Correct answer: in lots of different places
      only in games

      Q6.
      Match the rule to what the activity is.

      Correct Answer:use a knife and fork,eating dinner
      Correct Answer:wear a helmet,riding a bike or scooter
      Correct Answer:walk carefully,crossing the road
      Correct Answer:put your hand up to answer a question,in school

      6 Questions

      Q1.
      What is a law?

      a game we play at home
      Correct answer: an important rule everyone must follow
      a choice we can ignore

      Q2.
      Fill in the missing word. and laws help keep people safe and make things fair.

      Correct Answer: rules

      Q3.
      Match the words to whether it is a law, a rule or neither.

      Correct Answer:Grass is green.,neither
      Correct Answer:Tidy your bedroom before bed.,rule
      Correct Answer:Wear a seatbelt in the car.,law

      Q4.
      Who might be good choices to help you if a rule is broken?

      Correct answer: parent
      Correct answer: teacher
      stranger
      Correct answer: a trusted adult

      Q5.
      Who might be good choices to help you if a law is broken?

      bus driver
      Correct answer: firefighters
      Correct answer: parent
      Correct answer: police

      Q6.
      Put these in the correct order to show what happens when a rule is broken.

      1 - Someone breaks a rule.
      2 - Something might be unfair or someone is not safe.
      3 - A trusted adult is told.
      4 - The trusted adult helps make things safe/fair by helping others follow rules.

      To help you plan your all rule of law lesson on: Why do we have rules?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...