Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Body parts for our senses

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain which parts of the human body we use for our five senses.

      Key learning points

      1. The eyes are used for seeing.
      2. The ears are used for hearing.
      3. The tongue is used for tasting.
      4. The nose is used for smelling.
      5. The skin is used for touching.

      Keywords

      • Senses - Humans and animals use their senses to detect what is happening around them.

      • Sight - Sight is the ability to see things. We use our eyes to see.

      • Touch - Touch is the ability to feel things. We use our skin to touch.

      • Tongue - The tongue is the organ with which we taste. A human's tongue is in its mouth.

      • Skin - The skin is the organ with which we feel. Skin covers the bodies of animals.

      Common misconception

      A lot of people think we only touch with our hands rather than our skin.

      Examples including touching with other parts of body such as feet, or touching an arm against a cold metal table leg and feeling the difference in temperature.

      Teacher tip

      This lesson content is elevated when children have chances to use their own senses. Provide resources (considering allergies) for children to identify different textures, sights, sounds, tastes and smells, or even make Task B practical by getting small groups of children involved in baking a cake.

      Equipment

      none required

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? The human body is one big body part.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      Which of these is a body part?

      Correct answer: a hand
      a human
      an adult

      Q3.
      Some body parts are on the outside of a human's body. Where are a human's other body parts?

      Correct Answer: inside, on the inside

      Q4.
      Which of these is a body part that is inside a human?

      leg
      Correct answer: brain
      neck

      Q5.
      Which of these body parts pumps blood around a human's body?

      stomach
      brain
      Correct answer: heart

      Q6.
      What science skills do we use when we draw and label different body parts?

      testing
      Correct answer: recording
      measuring

      6 Questions

      Q1.
      Which sense do humans use their eyes for?

      smelling
      hearing
      Correct answer: seeing

      Q2.
      Which body part do humans use for hearing?

      Correct answer: ears
      skin
      tongue

      Q3.
      Which sense do humans use their tongue for?

      smelling
      Correct answer: tasting
      touching

      Q4.
      Which body part do humans use for smelling?

      Correct Answer: nose

      Q5.
      Which sense do humans use their skin for?

      Correct answer: touching
      smelling
      seeing

      Q6.
      Match the action to the sense. Which sense do humans use when they do each of these things?

      Correct Answer:listening to a bird sing,hearing

      hearing

      Correct Answer:looking at a picture,seeing

      seeing

      Correct Answer:eating an apple,tasting

      tasting

      Correct Answer:feeling a smooth stone,touching

      touching

      Correct Answer:sniffing a flower,smelling

      smelling


      To help you plan your 1 science lesson on: Body parts for our senses, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...