Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can name and group together common animals that are mammals.

      Key learning points

      1. Mammals are animals that have a backbone, breathe air, and grow hair at some point during their life.
      2. Mammals give birth to live young and feed them milk.
      3. Mammals are warm blooded animals.
      4. Different mammals have different names.
      5. Animals can be sorted into mammals and not mammals using simple classification skills.

      Keywords

      • Animals - An animal is a living thing which moves and eats other animals or plants.

      • Mammal - A mammal is a warm-blooded animal that gives birth to live young and has hair or fur.

      • Hair - Hair is a thin, flexible structure that grows from the skin of mammals.

      • Milk - Milk is a liquid produced by mammal mothers to feed newborns.

      • Live young - Most mammals give birth to living young rather than hatching their young from eggs.

      Common misconception

      Humans are not animals. Only four legged mammals such as dogs that can be kept as pets are animals.

      Use of humans as an example animal in this lesson. Use of a wide variety of mammals, including wild animals, as examples in this lesson.

      Teacher tip

      There are some exceptions to the rules as to what makes a mammal, such as the platypus which is a mammal but lays eggs. This can be a good discussion point but must be discussed carefully to ensure that misconceptions are not accidentally reinforced.

      Equipment

      Sorting hoops, pencils or pens, paper, animal pictures from the slide deck or worksheet

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these animals is often a pet?

      a penguin
      an owl
      Correct answer: a budgie

      Q2.
      What is the name of this animal?

      An image in a quiz
      Correct Answer: frog, a frog, Frog, frog.

      Q3.
      Animals are ...

      plants.
      Correct answer: living things.
      toys.

      Q4.
      Wild animals should not be kept as pets because ...

      they are too big.
      Correct answer: they need to live in the wild.
      they have sharp teeth.

      Q5.
      If an animal is not familiar to you it means ...

      Correct answer: you do not know its name.
      it is very dangerous.
      it is not a good pet.

      Q6.
      Which of these animals are pets?

      An image in a quiz
      bear
      Correct answer: goldfish
      Correct answer: puppy
      wolf

      6 Questions

      Q1.
      When mammals have babies they ...

      lay eggs.
      Correct answer: give birth to live young.
      build a nest.

      Q2.
      What do mammals grow on their body at some point in their life?

      Correct answer: fur or hair
      feathers
      scales
      stripes

      Q3.
      Mammals are warm-blooded. What does warm-blooded mean?

      they are warm all the time
      they only live in hot places
      Correct answer: they stay the same temperature even if the temperature around them changes

      Q4.
      What do mammals feed their newborn babies?

      worms
      lettuce
      Correct answer: milk
      flies
      seeds

      Q5.
      Lucas has been sorting animals into mammals and not mammals. He said a robin is a mammal because it has a backbone and is warm blooded. Is he correct?

      true
      Correct answer: false

      Q6.
      Why is a bat not a bird?

      Correct answer: a bat has hair, birds have feathers
      Correct answer: a bat gives birth to live young, birds lay eggs
      a bat can fly, like most birds
      Correct answer: a mother bat feeds the babbies milk, mother birds do not make milk
      most bats eat insects

      To help you plan your 1 science lesson on: Naming mammals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...