Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Electrical sensors: design (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can design a simple electrical circuit to detect water levels.

      Key learning points

      1. There are sensors all around us to detect changes in things like temperature, motion, moisture, light, distance etc.
      2. Sensors are used in everyday appliances such as washing machines, lights, burglar and fire alarms.
      3. Strict safety rules must be followed when planning to use electrical components near water.
      4. Engineers generate ideas to invent, design, and build objects that matter.

      Keywords

      • Switch - A switch is part of an electrical circuit that can stop or allow electricity to flow.

      • Circuit - An electrical circuit is a closed loop or path that electricity can flow through to make a component work.

      • Sensor - A sensor is a device that can detect and monitor changes.

      • Detect - To detect something is to discover or notice it.

      • Design - To design something is to make a plan and a drawing describing how it could be built.

      Common misconception

      For safety reasons, electrical circuits are never used in systems or appliances which involve the use of or are used near water.

      Slides will discuss how engineers plan for the safe use of some electrical appliances near or with water. Pupils will design their own circuit to be used near water.

      Teacher tip

      In the design task, encourage pupils to consider a wide range of approaches before choosing a final design. Ensure that pupils understand the safety rules relating to using electricity near water.

      Equipment

      This is a design lesson, but it would help if the pupils have access to a range of items that could be used to create a sensor and circuit to monitor water levels in a well. See additional materials.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these devices is able to create or close a gap in a circuit?

      buzzers
      Correct answer: switches
      motors
      bulbs

      Q2.
      Which of these are types of switches?

      flipper
      Correct answer: toggle
      Correct answer: slider
      round

      Q3.
      What component is shown in this image?

      An image in a quiz
      Correct Answer: motor, a motor, Motor

      Q4.
      Which of these materials could act as an electrical conductor in a switch?

      paper
      Correct answer: copper
      plastic
      Correct answer: silver

      Q5.
      Switches control circuits by making a space between where electricity cannot flow.

      Correct Answer: components

      Q6.
      What type of switch is this?

      An image in a quiz
      slider
      push-button
      Correct answer: toggle
      reed

      6 Questions

      Q1.
      What is the name for a device which detects changes in things like light, temperature, motion, sound or pressure?

      camera
      newton meter
      data logger
      Correct answer: sensor

      Q2.
      Sensors are used in everyday electrical such as washing machines, lights, burglar and fire alarms.

      Correct Answer: appliances, appliance

      Q3.
      What does a motion sensor detect?

      Correct answer: movement
      light
      pressure
      heat

      Q4.
      What type of sensor detects liquid?

      light
      pressure
      Correct answer: moisture
      temperature

      Q5.
      Strict safety rules must be followed when you use electrical components near which of these?

      bright light
      loud noise
      Correct answer: water
      low voltage

      Q6.
      Which type of professionals begin their ideas on paper and in the laboratory, then design and test them to build things that matter and make our lives easier.

      mechanic
      doctor
      Correct answer: engineer
      electrcian
      cleaner

      To help you plan your 6 science lesson on: Electrical sensors: design (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...