Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Electrical sensors: make and review (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make and review a simple electrical system to detect water levels.

      Key learning points

      1. Engineers generate ideas to invent, design, and build objects that matter to improve our lives.
      2. Strict safety rules must be followed when using electrical components near to water.
      3. Science is about thinking creatively to try to explain how things work.
      4. Trial and error is when you try different ways to solve a problem and learn from your mistakes.

      Keywords

      • Design - To design something is to make a plan and a drawing describing how it could be built.

      • Detect - To detect something is to discover or notice it.

      • Sensor - Sensors are devices that can detect and monitor changes.

      • Trial and error - Trial and error is trying different ways to solve a problem and learning from your mistakes until you find a method that works.

      • Evaluate - To evaluate is to think about what you did and suggest any changes or improvements.

      Common misconception

      For safety reasons, electrical circuits are never used in systems or appliances which involve or are used near water.

      Slides will discuss how engineers plan for the safe use of some electrical appliances near or with water. Children will design their own circuit to be used near water.

      Teacher tip

      Encourage children to work systematically as they use a trial and error approach to test and improve their system. Ensure that children understand safety rules around using electricity near water. In the previous lesson, children were introduced to sensors and the design process.

      Equipment

      Children will create a sensor and circuit to monitor water levels in a well. See additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A is a device which detects changes in things like light, temperature, motion, sound or pressure.

      Correct Answer: sensor

      Q2.
      Match the type of sensor to what it detects.

      Correct Answer:motion,movement

      movement

      Correct Answer:moisture,liquids, like water

      liquids, like water

      Correct Answer:heat,temperature

      temperature

      Q3.
      Which of the following is a fire alarm likely to sense?

      sound
      Correct answer: heat
      Correct answer: smoke
      pressure

      Q4.
      Which of the following tasks would an engineer do?

      measure the length and height of buildings
      deliver materials to a lab
      Correct answer: design, test and build things to solve real–world problems
      repair problems with electrical circuits

      Q5.
      Which of the following types of sensors would you use to monitor whether the water level in a tank was high enough?

      pressure
      Correct answer: moisture
      heat
      sound

      Q6.
      Which component do sensors control within an electrical circuit?

      Correct Answer: switches, switch, a switch

      6 Questions

      Q1.
      How do engineers make our lives easier?

      They treat our illnesses to make us healthier.
      Correct answer: They take ideas from paper to invent, design and build things that matter.
      They help us learn about new ideas and scientific concepts.

      Q2.
      Where do we need to follow strict safety rules when using electrical components and appliances?

      near soil
      near heat
      near air
      Correct answer: near water

      Q3.
      Why are strict safety rules needed when you use electrical components near water?

      Because components get too cold if they get wet.
      Correct answer: Because minerals in water are electrical conductors.
      Because electricity can dry water up.

      Q4.
      Which of the following are rules linked to electrical safety and water?

      Correct answer: Do not use normal electrical appliances in the bathroom.
      Do not use electrical appliances in the kitchen.
      Correct answer: Do not use electrical equipment with wet hands.
      Do not dry your hands before using electrical equipment.

      Q5.
      Why do scientists sometimes have to think creatively?

      To come up with engaging drawings for their reports.
      To choose how to present their results dramatically.
      Correct answer: To explain how things work.

      Q6.
      Complete the sentence: Trial and error is when ...

      someone goes to court for a crime they have committed.
      Correct answer: we keep trying and learn from the mistakes we make until we get it right.
      we keep making the same mistakes with our inventions.

      To help you plan your 6 science lesson on: Electrical sensors: make and review (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...