Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some adaptations in a range of plants.

      Key learning points

      1. Plants have special features, or adaptations, that help them to survive, live and grow in their habitats.
      2. Adaptations are passed from one generation of a species to another.
      3. Many plants have adaptations to help them successfully reproduce.
      4. Some plants have adaptations that protect them from being eaten.

      Keywords

      • Adaptation - An adaptation is a feature of a plant or animal that helps them to survive in their habitat.

      • Survive - To survive means to continue to stay alive.

      • Habitat - The place where a plant or animal lives is called its habitat.

      • Environment - An environment is the surroundings or conditions that an animal or plant lives in.

      • Pollinator - A pollinator is an animal which pollinates a flowering plant.

      Common misconception

      Pupils may think that, while animals need to be well adapted to survive, plants do not and they simply grow where and how they can.

      Use the examples in the slide deck to exemplify the various ways plants are adapted to survive in different environments, just like animals are.

      Teacher tip

      The lesson begins with a child looking at fruit packaging and noticing his produce has been shipped in from another country. Pupils could be encouraged to do the same, making observations of where their food has been grown and using that to infer what sort of habitat these plants would grow best in.

      Equipment

      None required.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the function of leaves on a plant?

      reproduction
      transporting water and nutrients
      absorbing water
      Correct answer: making food

      Q2.
      What is the function of flowers on a plant?

      Correct answer: reproduction
      transporting water and nutrients
      absorbing water
      making food

      Q3.
      What is seed dispersal?

      the way seeds are formed inside a plant
      the way gardeners can collect seeds from plants
      the way seeds grow into plants
      Correct answer: the way seeds are moved away from the parent plant

      Q4.
      What are animal adaptations?

      the different places animals live
      Correct answer: special characteristics animals have to help them survive
      the range of food sources animals can eat

      Q5.
      How do animals get their adaptations?

      They choose to adapt during their lifetime.
      They are shown how to adapt by humans.
      Correct answer: They are passed from one generation of a species to another.

      Q6.
      Order the stages of pollination in flowering plants.

      1 - An insect or other pollinating animal lands on a flower to drink nectar.
      2 - Pollen from the flower’s anthers is rubbed onto the animal.
      3 - The animal, covered in pollen, moves to another flower.
      4 - The pollen rubs off the animal onto the stigma of another flower.
      5 - Pollen from the stigma moves down to the ovary where fertilisation takes place.

      6 Questions

      Q1.
      What is the name for the special features that plants have that help them to survive and grow in their habitats?

      Correct Answer: adaptations, adapting, adapt, adapts

      Q2.
      Plant adaptations are …

      the same for every plant.
      Correct answer: passed from one generation of a species to another.
      transported from plant to plant by pollinators.
      only for plants living in extreme environments.

      Q3.
      Which of these adaptations would help to prevent a plant form being eaten?

      tasty fruit
      large, flat leaves
      Correct answer: sharp thorns
      deep roots
      thick stem

      Q4.
      Which of these adaptations would help a plant to be pollinated?

      Correct answer: large, bright flowers
      sharp spines
      long, thin leaves
      strong roots
      Correct answer: pleasant smell

      Q5.
      Match the plant adaptation to the habitat it is suited for.

      Correct Answer:carnivorous plant,habitat with few nutrients in soil
      Correct Answer:thick stem for storing water,very hot, dry habitat
      Correct Answer:seeds that can float,habitat near bodies of water
      Correct Answer:hairy stem,very cold habitat

      Q6.
      Which of these plants has adaptations that would suit a rainforest floor habitat, where there is plenty of water but little sunlight?

      Correct answer: taro plant
      cactus
      rosemary

      To help you plan your 6 science lesson on: Plant adaptations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...