Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare the impacts that different foods have on climate change and suggest ways to eat more sustainably.

      Key learning points

      1. Producing food for humans and other animals uses resources and releases greenhouse gases that lead to climate change.
      2. Land-use change, farming, processing, transport, retail and packaging all add to the carbon footprint of food.
      3. Meat and plant-based products have different carbon footprints.
      4. Food production is more sustainable when it has a smaller, negative impact on the environment.
      5. Changes in diet and a reduction in food waste can help us eat more sustainably by lowering greenhouse gas emissions.

      Keywords

      • Climate change - a long-term shift in weather patterns

      • Emissions - releases of greenhouse gases into the atmosphere

      • Greenhouse gases - gases in the atmosphere that keep it warmer than it would be without them

      • Carbon footprint - the calculated total amount of greenhouse gases emitted by an activity

      • Sustainable - can be carried out over a long period of time with little or no negative impact on the environment

      Common misconception

      Thinking that what we eat has no impact on climate change, or that all foods have roughly the same impact.

      This lesson explores in detail the impacts of different foods in terms of their "carbon footprint" of greenhouse gas emissions.

      Teacher tip

      Carbon footprints are measured in "kg carbon dioxide equivalents". It might be worth giving pupils a simple explanation such as that this means the emissions could be carbon dioxide or the equivalent amount of other greenhouse gases such as methane.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which are facts about a renewable resource are correct?

      it will eventually run out
      Correct answer: it will not run out
      Correct answer: it is replenished more quickly than it is used up
      it is replenished less quickly than it is used up

      Q2.
      How long would it take to notice whether climate change was happening where you live?

      a few days
      several months
      a year or two
      Correct answer: many years

      Q3.
      Which of the following gases is a greenhouse gas?

      argon
      Correct answer: carbon dioxide
      nitrogen
      oxygen

      Q4.
      Which of these is not a greenhouse gas?

      carbon dioxide
      methane
      Correct answer: oxygen

      Q5.
      To produce less waste we need to reduce, reuse and .

      Correct Answer: recycle, re cycle, re-cycle

      Q6.
      Which of the following activities does not produce greenhouse gas emissions?

      burning gas to heat buildings
      burning petrol in cars
      decomposition of waste in landfill sites
      Correct answer: generation of electricity with wind turbines

      6 Questions

      Q1.
      The calculated total amount of greenhouse gases emitted by an activity is called a carbon ?

      Correct Answer: footprint, foot print, foot-print

      Q2.
      Which of the following statements about greenhouse gas emissions are correct?

      rearing animals produces emissions, growing crops does not
      growing crops produces emissions, rearing animals does not
      neither growing crops nor rearing animals produces emissions
      Correct answer: both growing crops and rearing animals produces emissions

      Q3.
      What is the carbon footprint of producing a particular food?

      the total amount of carbon used to produce it
      Correct answer: the total emissions of greenhouse gases while producing it
      the total amount of carbon present in the food after it has been produced

      Q4.
      Starting with the food with the greatest carbon footprint, sort these foods into order of decreasing carbon footprint.

      1 - beef
      2 - chicken
      3 - rice
      4 - nuts

      Q5.
      A activity can be carried out over a long period of time, with little or no negative impact on the environment.

      Correct Answer: sustainable, sustainability

      Q6.
      Which of the following is least likely to help us to eat more sustainably?

      eating less meat and more fruit and vegetables instead
      buying locally produced food
      eating leftovers instead of throwing them away
      Correct answer: buying food with lots of packaging to keep it fresh for longer

      To help you plan your 7 science lesson on: Eating sustainably, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...