Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can calculate the moment of a force around a joint.

      Key learning points

      1. A muscle attached to a bone exerts a force on the bone when the muscle contracts, which makes the bone move.
      2. Biomechanics is the study of this movement.
      3. A moment is the turning effect of the force when a bone pivots at a joint.
      4. The size of the moment when a bone pivots at a joint can be calculated.

      Keywords

      • Muscle contraction - Muscle contraction is the shortening of muscles.

      • Force - A force is a push or a pull that acts on an object.

      • Biomechanics - Biomechanics is the study of how the body moves.

      • Moment - A moment is the turning effect of a force.

      • Pivot - The point around which an object can rotate is a pivot.

      Common misconception

      Pupils may not have encountered the moment equation in physics.

      Pupils might need extra support substituting values into the equation.

      Teacher tip

      If making the model in learning cycle 1, string can be used to replace elastic bands and is sometimes easier to manage. Make a model first so that pupils can see what a good one looks like.

      Equipment

      Lolly sticks, elastic band/string, tape, tiny elastic bands/loom bands.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What holds two bones together?

      Joint
      Correct answer: Ligament
      Tendon

      Q2.
      True or false? Cartilage is found between a joint to prevent bones from wearing away.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      Who has the best description for how a muscle tissue moves bone?

      Correct answer: Izzy “Muscle tissue uses energy to pull on the bone”.
      Jacob “Muscle tissue uses energy to push the bone”.
      Alex “Muscle tissue uses energy to push and pull the bone”.

      Q4.
      Two muscles that work together to move a bone at the joint are known as pairs.

      Correct Answer: Antagonistic

      Q5.
      What is needed for respiration?

      Carbon dioxide
      Correct answer: Glucose
      Correct answer: Oxygen
      Water

      Q6.
      Which picture shows a muscle cell(s)?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      6 Questions

      Q1.
      is the study of how the body moves.

      Correct Answer: Biomechanics

      Q2.
      The bicep and tricep are an antagonistic pair of muscles. When the biceps contract the triceps...

      Correct Answer: relax, relaxes

      Q3.
      True or false? The pivot in your arm is at the elbow.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      Which units is a force measured in?

      Meter
      Correct answer: Newton
      Joules

      Q5.
      Who has the best description of a moment?

      Aisha “The point around which an object can rotate”.
      Laura “The muscle contraction”.
      Correct answer: Jacob “The turning effect of a force”.

      Q6.
      Calculate the moment when a boy with a forearm measuring 0.25 m holds a 2 N mass. The answer is Nm.

      Correct Answer: 0.5

      To help you plan your 7 science lesson on: Biomechanics, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...