Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Gametes and fertilisation in sexual reproduction

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the role of gametes and fertilisation in sexual reproduction.

      Key learning points

      1. Sperm and egg cells are the sex cells of humans and are called gametes.
      2. Humans reproduce through sexual reproduction where half the genetic material of the offspring comes from each parent.
      3. Fertilisation occurs in the fallopian tubes when gametes join to form a zygote.
      4. Each gamete carries half the genetic material of the parent; a zygote has a full set of genetic material.
      5. The zygote divides to form a ball of cells called an embryo, which grows to form a foetus and then a baby.

      Keywords

      • Gametes - The sex cells in humans, which are egg and sperm cells.

      • Sperm cell - The male gamete.

      • Egg cell - The female gamete.

      • Fertilisation - Occurs when a sperm and egg cell fuse together to form a zygote.

      • Embryo - Formed when a zygote divides to form a ball of cells.

      Common misconception

      Fertilisation occurs in the uterus and can happen at any time.

      Fertilisation occurs in the fallopian tubes and this can only happen before the egg cell reaches the uterus.

      Teacher tip

      Ensure pupils understand that each gamete only carries half the genetic material of the parent, so that when two gametes fuse during fertilisation, the zygote that is formed has a full set of genetic material (the two halves from the two gametes added together).

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where is the genetic information stored in an animal cell?

      Correct Answer: Nucleus

      Q2.
      Match up the cell to where it is produced.

      Correct Answer:sperm,testes
      Correct Answer:egg,ovaries

      Q3.
      How long is the gestation period of humans?

      1 month
      28 days
      Correct answer: 9 months
      1 year

      Q4.
      Which of these are changes that females go through during puberty?

      voice deepens
      Correct answer: ovaries start to release eggs
      sperm is produced in the testes
      Correct answer: ovaries produce hormones

      Q5.
      What is the process of producing offspring?

      Correct Answer: Reproduction

      Q6.
      What are hormones?

      organs
      Correct answer: chemicals
      tissues
      cells

      6 Questions

      Q1.
      What are sperm and egg cells known as?

      Correct Answer: Gametes

      Q2.
      Who is incorrect?

      Correct answer: Izzy: A zygote carries half of the genetic information.
      Andeep: Sperm and egg cells are needed for human reproduction.
      Correct answer: Sam: An egg cell carries all the genetic information of the parents.

      Q3.
      Which of these doesn't have 46 chromosomes?

      zygote
      Correct answer: egg cell
      embryo
      foetus
      baby

      Q4.
      How many chromosomes will a lion's egg and sperm cells have? A lion's body cell contains 38 chromosomes.

      38
      Correct answer: 19
      0
      18
      76

      Q5.
      Put the following stages of human development in the right order.

      1 - zygote
      2 - embryo
      3 - foetus
      4 - baby

      Q6.
      Where does fertilisation take place?

      Correct Answer: Fallopian tubes

      To help you plan your 8 science lesson on: Gametes and fertilisation in sexual reproduction, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...