Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      I am pleased: 'estoy' and 'está' for state

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular persons of 'estar' to ask and answer questions about how someone is.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [e] sounds like the 'e' in the Spanish word 'elefante'.
      2. The verb 'estar' means to be, being when describing mood or temporary state.
      3. Spanish uses two question marks; the one at the front of the question is upside down.

      Keywords

      • [e] - pronounced as in 'elefante'

      • Estoy - part of the verb 'estar' - 'to be, being' - meaning 'I am'

      • Está - part of the verb 'estar' - 'to be, being' - meaning 'she, he, it is'

      • ¿cómo? - question word for 'how'

      Common misconception

      I can only use 'estar' to talk about location.

      The verb 'estar' can be used to talk about location as well as temporary states or moods.

      Teacher tip

      Teachers may find it helpful to support their teaching of intonation questions by using hand gestures to model rising intonation. Some pupils may find it helpful to use the same gestures themselves initially, as they practise.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What greeting would you use to say 'good morning' in Spanish?

      Correct answer: Buenos días
      Buenas tardes
      Adiós
      Hola

      Q2.
      Match the Spanish and the English.

      Correct Answer:Estás en Lima.,You are in Lima.
      Correct Answer:Está en Lima.,He is in Lima.
      Correct Answer:Está en Lima.,She is in Lima.
      Correct Answer:Estoy en Lima.,I am in Lima.

      Q3.
      To say 'yes' in Spanish, we use ...

      Correct Answer: sí, Sí, sí., Sí.

      Q4.
      Which is the correct translation of 'Yes, Quique is in Madrid'?

      No, Quique está en Madrid.
      Sí, Quique estoy en Madrid.
      Correct answer: Sí, Quique está en Madrid.

      Q5.
      ¿Quique está en Lugo? Answer this question by saying, 'No, Quique is in Madrid' in Spanish.

      Correct Answer: No, Quique está en Madrid, no, quique está en Madrid

      Q6.
      Look at this question ¿Estás en Lima?' Which answer is translated as 'Yes, I am in Lima'?

      Sí, Rubén está en Lima.
      Correct answer: Sí, estoy en Lima.
      No, estoy en Perú.
      Si, estás en Lima.

      5 Questions

      Q1.
      Match the English and the Spanish.

      Correct Answer:allí,there
      Correct Answer:aquí,here
      Correct Answer:ausente,absent
      Correct Answer:presente,present
      Correct Answer:serio,serious
      Correct Answer:contento,pleased

      Q2.
      The verb 'estar' means to be, being when describing location and ?

      Correct Answer: mood, mood., temporary state, temporary state.

      Q3.
      Match the English and Spanish.

      Correct Answer:cansado,tired
      Correct Answer:preparado,ready, prepared
      Correct Answer:contento,pleased
      Correct Answer:serio,serious
      Correct Answer:nervioso,nervous
      Correct Answer:tranquilo,calm

      Q4.
      How do you say 'he is serious now'

      Correct Answer: Está serio ahora., Está serio ahora, está serio ahora

      Q5.
      How do you say 'he is pleased now' in Spanish?

      Correct Answer: Está contento ahora., Está contento ahora., está contento ahora

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: I am pleased: 'estoy' and 'está' for state, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...