Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What people have: 'tener' singular persons, alphabet

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand what I, you and someone else has in Spanish.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The Spanish alphabet has 27 letters, including the letter ñ which is not in the English alphabet.
      2. The Spanish alphabet letter names have patterns: letter + e, e + letter + e. There are eight irregular letter names.
      3. The singular verb forms of 'tener' are: 'tengo' - I have, 'tienes' - you have, 'tiene' - she, he, it has.

      Keywords

      • Ñ - 'eñe', a unique letter of the Spanish alphabet

      • Tener - Spanish verb 'to have, having'

      • Singular verb forms - verb forms for ‘I’, ‘you’ and ‘she, he, it’

      Common misconception

      To say 'I have', 'you have', 'she, he, it has' you need the words for 'I', 'you' and 'she, he, it'.

      The verbs 'tengo', 'tienes' and 'tiene' mean 'I have', 'you have' and 'she, he, it has'. You do not need to use separate pronouns 'I', 'you', 'she, he, it'.

      Teacher tip

      Pupils will benefit from brief, but frequent revisiting of the Spanish alphabet. One way to do this is to reprieve the song. Playing a previously learnt song at the beginning of the lesson is a great way to help pupils settle quickly and tune in to the sounds of the new language.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the nouns with their grammatical gender.

      Correct Answer:casa,feminine

      feminine

      Correct Answer:barco,masculine

      masculine

      Q2.
      Which is the indefinite article?

      Correct answer: a/an
      he
      she
      the

      Q3.
      Which is the closest pronunciation of 'llama' in Spanish?

      iama
      lama
      Correct answer: yama

      Q4.
      Which is a 'gato'?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q5.
      The Spanish word for 'boat' is...

      Correct Answer: barco, Barco, un barco, Un barco

      Q6.
      Match the words in Spanish with the words in English

      Correct Answer:casa,house

      house

      Correct Answer:bicicleta,bicycle

      bicycle

      Correct Answer:moneda,coin

      coin

      Correct Answer:libro,book

      book

      Correct Answer:bolígrafo,pen

      pen

      6 Questions

      Q1.
      Which is not a singular verb form?

      Correct answer: tener
      tengo
      tiene
      tienes

      Q2.
      Which is a 'letra'?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q3.
      The Spanish word for 'paper' is...

      Correct Answer: papel, Papel, un papel, Un papel

      Q4.
      There are ... letters in the Spanish alphabet.

      24
      26
      Correct answer: 27
      30

      Q5.
      Match the letter with the pattern of its name.

      Correct Answer:a,letter

      letter

      Correct Answer:c,letter + e

      letter + e

      Correct Answer:f,e + letter + e

      e + letter + e

      Correct Answer:k,letter + a

      letter + a

      Q6.
      Translate 'I have a car.' into Spanish.

      Correct Answer: Tengo un coche., tengo un coche

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: What people have: 'tener' singular persons, alphabet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...