Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What I am like: intonation questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'ser' to describe people and ask questions.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The Spanish vowels are [a] as in 'alto', [o] as in 'yo', [e] as in elefante, [i] as in 'idea' and [u] as in 'universo'.
      2. The verb 'ser' is used to describe general traits.
      3. Masculine adjectives ending in -o change to -a in the feminine form.
      4. In Spanish, you can change a statement into an intonation question by raising your voice at the end.

      Keywords

      • Ser - verb 'to be, being' for general traits

      • Masculine form - form of an adjective that describes a boy, man, or masculine noun

      • Feminine form - form of an adjective that describes a girl, woman, or feminine noun

      • Intonation - rise and fall of the voice in speaking

      Common misconception

      To turn a statement into a question in Spanish you need to alter the order of the words as in English.

      It is not necessary to alter word order when forming questions in Spanish. To turn a statement into a question, you can raise your voice at the end.

      Teacher tip

      Make the final speaking task more competitive by setting a time limit. Which pair can guess the most characters within two minutes?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Each [a] sound in 'España' is pronounced the same.

      Correct Answer: true

      Q2.
      Which Spanish verb is used when describing general traits?

      Correct answer: ser
      estar

      Q3.
      Match up the Spanish and English verbs.

      Correct Answer:soy,'I am' for general traits

      'I am' for general traits

      Correct Answer:eres,'you are' for general traits

      'you are' for general traits

      Correct Answer:es,'she, he, it is' for general traits

      'she, he, it is' for general traits

      Correct Answer:estoy,'I am' for location, moods and states

      'I am' for location, moods and states

      Correct Answer:estás,'you are' for location, moods and states

      'you are' for location, moods and states

      Correct Answer:está,'she, he, it is' for location, moods and states

      'she, he, it is' for location, moods and states

      Q4.
      Most adjectives in Spanish have masculine and forms.

      Correct Answer: feminine

      Q5.
      True or false? Feminine adjectives in Spanish typically end in -o.

      Correct Answer: false

      Q6.
      Select the correct translation of 'Laura is friendly'.

      Laura está simpática.
      Correct answer: Laura es simpática.
      Laura está simpático.
      Laura es simpático.

      6 Questions

      Q1.
      How many Spanish vowel sounds are there?

      2
      3
      4
      Correct answer: 5

      Q2.
      What does 'es' mean?

      I am
      you are
      Correct answer: she, he, it is

      Q3.
      What is 'I am' in Spanish when describing general traits?

      Correct answer: soy
      eres
      estoy

      Q4.
      What is the correct translation of 'Lucas is short, Aisha is tall'?

      Correct answer: Lucas es bajo, Aisha es alta.
      Lucas es alto, Aisha es baja.
      Lucas es baja, Aisha es alto.
      Lucas es alta, Aisha es bajo.

      Q5.
      To form an intonation question in Spanish, raise your voice at the of a statement.

      Correct Answer: end, ending

      Q6.
      True or false? In Spanish, you must change the order of the words in a statement to form a question.

      Correct Answer: false

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: What I am like: intonation questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...