Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is there? What is it like? Singular definite and indefinite articles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the singular definite and the indefinite article to describe places in town.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [ge] sounds like in 'gente'
      2. The SSC [gi] sounds like in 'imaginar'
      3. The indefinite article is used to introduce a noun and the definite article to refer to it again

      Keywords

      • [ge] - pronounced as in 'gente'

      • [gi] - pronounced as in 'imaginar'

      • Indefinite article - the word 'a, an' that comes before a noun when it is mentioned for the first time

      • Definite article - the word 'the' comes before a noun when it has been mentioned before in a sentence

      Common misconception

      The sounds [ge] and [gi] are pronounced just like in English.

      Both sounds are pronounced like an 'h' followed by 'e' for [ge] and followed by 'i' for [gi]

      Teacher tip

      The teacher might want to take/bring photos from their town to the classroom and ask students to describe them following the examples seen in the lesson: 'Estoy en ... . Hay un/una... El/La es... .'

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the numbers in the correct order.

      1 - cuatro
      2 - cinco
      3 - seis
      4 - siete
      5 - ocho
      6 - nueve
      7 - diez

      Q2.
      How would you say in Spanish 'What is it like?'

      ¿Qué es?
      Correct answer: ¿Cómo es?
      ¿Dónde está?
      ¿Cómo estás?

      Q3.
      What is a singular definite article?

      a word that comes before an adjective
      Correct answer: a word that comes before the noun meaning 'the'
      a word that gives information something about the verb
      a word that comes before the noun meaning 'a/an'

      Q4.
      What is a singular indefinite article?

      a word that comes before an adjective
      a word that comes before the noun meaning 'the'
      a word that gives information something about the verb
      Correct answer: a word that comes before the noun meaning 'a/an'

      Q5.
      Complete this sentence with the correct verb: ' una escuela en la ciudad.'

      está
      son
      Correct answer: hay

      Q6.
      Translate this sentence into Spanish: 'I have a bike but you have two cats.'

      1 - tengo
      2 - una
      3 - bicicleta
      4 - pero
      5 - tienes
      6 - dos
      7 - gatos

      6 Questions

      Q1.
      Which article do we use to mention a noun for the first time: the definite or the indefinite article?

      Correct Answer: indefinite, indefinite article

      Q2.
      True or False? In Spanish there is only one word for the English 'the'.

      Correct Answer: False

      Q3.
      Identify the sentences with a singular definite article in them.

      Hay un museo.
      Correct answer: La escuela es pequeña.
      Correct answer: La ciudad esta lejos.
      Correct answer: Hay un centro. El centro es antiguo.
      Hay una tienda.

      Q4.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:entre,between

      between

      Correct Answer:cerca,close

      close

      Correct Answer:lejos,far

      far

      Correct Answer:respuesta,answer

      answer

      Q5.
      Put the vocab learning strategy in the correct order.

      1 - look
      2 - say
      3 - cover
      4 - write
      5 - check

      Q6.
      Translate into Spanish: 'There is a bank but it is old.'

      Correct Answer: Hay un banco pero es antiguo., Hay un banco pero es viejo.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: What is there? What is it like? Singular definite and indefinite articles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...