Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      La medicina hoy en día: imperfect 'ser'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the verb 'ser' in the present and imperfect tense to describe healthcare in Spain.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Es means 'she, he, it is' and 'era' means 'I, she, he, it was'.
      2. The pronouns 'yo', 'él' and 'ella' make the meaning of 'era' clear.
      3. 'Es' and 'era' often appear before adjective and an infinitive when describing a situation.
      4. 'Eres' means 'you are' and 'eras' means 'you were' or 'you used to be'

      Keywords

      • Infinitive - the verb as it appears in a dictionary

      • Imperfect - a tense used for repeated or incomplete events in the past

      • Es - Spanish verb meaning ‘she, he, it is’

      • Era - Spanish verb meaning ‘I, she, he, it was’

      Common misconception

      'Era' only means 'she, he, it was' or 'she, he, it used to be'.

      'Era' also means 'I was' or 'I used to be'. Look for the pronouns 'yo', 'él' and 'ella' to understand the meaning of 'era' in context.

      Teacher tip

      In the final writing activity (slide 35), remind students of conjunctions that they could use to connect and contrast ideas. These include 'también', 'además', 'pero', 'sin embargo' and 'en cambio'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the English and Spanish ...

      Correct Answer:eres,you are

      you are

      Correct Answer:es,she, he, it is

      she, he, it is

      Correct Answer:soy,I am

      I am

      Correct Answer:eras,you were, you used to be

      you were, you used to be

      Correct Answer:era,I, she, he, it was; I, she, he, it used to be

      I, she, he, it was; I, she, he, it used to be

      Correct Answer:somos,we are

      we are

      Q2.
      Match the English and Spanish.

      Correct Answer:dije,I said, told

      I said, told

      Correct Answer:estuve,I was

      I was

      Correct Answer:pude,I was able to

      I was able to

      Correct Answer:puse,I put

      I put

      Correct Answer:quise,I wanted

      I wanted

      Correct Answer:supe,I knew how to, found out

      I knew how to, found out

      Q3.
      What is the meaning of the word 'enfermero'?

      ill
      illness
      doctor
      Correct answer: nurse
      health

      Q4.
      Which word is not an adjective?

      sano
      útil
      moderno
      Correct answer: ojo
      enfermo

      Q5.
      Which of these words are infinitives?

      vine
      Correct answer: solicitar
      perfecto
      Correct answer: doler
      Correct answer: arreglar

      Q6.
      Escribe en español: 'Nowadays she is a scientist'.

      Correct Answer: Hoy en día es científica., Hoy en día ella es científica.

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct meaning of 'eras'.

      you are
      Correct answer: you were, you used to be
      I, she, he, it was; he, she it used to be
      she, he, it is
      I am

      Q2.
      Choose the correct meanings of 'era'.

      Correct answer: I was, I used to be
      we were, we used to be
      Correct answer: she was, she used to be
      Correct answer: he was, he used to be
      you were, you used to be

      Q3.
      Which word could appear after 'es difícil' in Spanish?

      estudio
      estudias
      Correct answer: estudiar
      estudia
      estudian

      Q4.
      Match the Spanish and English words.

      Correct Answer:peligro,danger

      danger

      Correct Answer:enfermedad,illness

      illness

      Correct Answer:salud,health

      health

      Correct Answer:fumar,to smoke, smoking

      to smoke, smoking

      Correct Answer:correr,to run, running

      to run, running

      Correct Answer:cerebro,brain

      brain

      Q5.
      Write in Spanish: 'It was common to pay'.

      Correct Answer: Era común pagar.

      Q6.
      Write in Spanish: 'It is easy to find a doctor (f)'.

      Correct Answer: Es fácil encontrar una médica.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: La medicina hoy en día: imperfect 'ser', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...