Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Hemos venido de Puerto Rico: perfect tense -er/ir regular -ido

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the perfect tense to discuss the experiences of 'los Nuyoricans'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Using knowledge of vocabulary and grammar is a useful strategy for completing gap-fill tasks.
      2. The perfect tense is used to express what has happened, e.g. 'I have gone'.
      3. To form the perfect tense, use 'he', 'has', 'ha', 'hemos', 'habéis' or 'han' (from 'haber') + past participle.
      4. To form the past participle of regular -ar verbs, remove the -ar and add -ado.
      5. To form the past participle of regular -er and -ir verbs, remove the -er/-ir and add -ido.

      Keywords

      • Perfect tense - used to express what has happened, e.g. 'I have gone'

      • Past participle - form of a verb used to form the perfect tense, e.g. 'gone'

      Common misconception

      To form the past participle of any verb in Spanish, remove the infinitive ending and add -ado.

      To form the past participle of regular -ar verbs, remove the -ar and add -ado. However, to form the past participle of regular -er and -ir verbs, remove the -er/-ir and add -ido.

      Teacher tip

      Task A1b contains Higher Tier vocabulary. You could consider providing the infinitive verbs required for Task C2 if more scaffolding is required.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:tonto,silly

      silly

      Correct Answer:raro,strange, rare

      strange, rare

      Correct Answer:listo,ready, clever

      ready, clever

      Correct Answer:feliz,happy

      happy

      Correct Answer:divertido,fun

      fun

      Correct Answer:semejante,similar

      similar

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:pondré,I will put (on)

      I will put (on)

      Correct Answer:sabré,I will know

      I will know

      Correct Answer:diré,I will say

      I will say

      Correct Answer:saldré,I will go out

      I will go out

      Correct Answer:sabré,I will know

      I will know

      Correct Answer:vendré,I will sell

      I will sell

      Q3.
      Which word is an adjective?

      cabello
      escenario
      Correct answer: orgulloso
      soldado
      marido

      Q4.
      Order the words to say: 'The boy looks like the girl'.

      1 - el
      2 - chico
      3 - se
      4 - parece
      5 - a
      6 - la
      7 - chica

      Q5.
      Write in English: 'Producen mucho humo'.

      Correct Answer: They produce a lot of smoke., They produce lots of smoke.

      Q6.
      Write in Spanish: 'The family opens a restaurant'.

      Correct Answer: La familia abre un restaurante

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:he,I have (done something)

      I have (done something)

      Correct Answer:has,you have (done something)

      you have (done something)

      Correct Answer:ha,she, he, it has (done something)

      she, he, it has (done something)

      Correct Answer:habéis,you all have (done something)

      you all have (done something)

      Correct Answer:hemos,we have (done something)

      we have (done something)

      Correct Answer:han,they have (done something)

      they have (done something)

      Q2.
      Which verb is a past participle?

      hablar
      Correct answer: hablado
      hablando
      hablaré
      hablé

      Q3.
      To form the past participle of regular -er/ir verbs, remove the -er/ir and add ...

      Correct Answer: ido, -ido

      Q4.
      Order the words to form a perfect tense sentence.

      1 - mi
      2 - madre
      3 - ha
      4 - perdido
      5 - su
      6 - trabajo

      Q5.
      Write in Spanish: 'I have played'.

      Correct Answer: He jugado., Yo he jugado.

      Q6.
      Write in Spanish: 'You (all) have decided'.

      Correct Answer: Habéis decidido.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Hemos venido de Puerto Rico: perfect tense -er/ir regular -ido, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...