Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Parques nacionales: interrogative adjectives and pronouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions about national parks in Spain.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In most of mainland Spain the 'c' in 'ce' and 'ci' is pronounced as in the 'th' of the English 'throw'.
      2. 'Cuánto' agrees with the noun in gender and number when it is used as an adjective: cuánto, cuánta, cuántos, cuántas.
      3. 'Cuál' and 'quién' are pronouns. They stand alone or appear before a verb.
      4. 'Cuál' refers to a singular noun and 'cuáles' refers to a plural noun.
      5. 'Quién' refers to one person and 'quiénes' refers to more than one person.

      Keywords

      • Interrogative adjective - a question word that appears before a noun; in Spanish this includes 'cuánto' (how much)

      • Interrogative pronoun - a question word that replaces a noun; in Spanish this includes 'cuál' (which) and 'quién' (who)

      Common misconception

      'Cuál' and 'cuáles' may appear directly before a noun.

      'Cuál' and 'cuáles' may not appear directly before a noun. As they are pronouns, they either stand alone or appear before a verb.

      Teacher tip

      Teachers may like to follow up further on the introduction to Comunidades Autónomas in this lesson, bringing their own knowledge to the classroom, or involving pupils in sharing any experiences or interests they have in particular regions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:violento,violent
      Correct Answer:conocido,famous, recognised
      Correct Answer:universal,universal
      Correct Answer:protegido,protected
      Correct Answer:dispuesto,willing
      Correct Answer:insuficiente,insufficient

      Q2.
      Which noun means 'strike'?

      la campaña
      Correct answer: la huelga
      el ciudadano
      el sexismo
      rápidamente

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:el límite,limit
      Correct Answer:la amenaza,threat
      Correct Answer:la falta,lack
      Correct Answer:el gobierno,government
      Correct Answer:los manifestantes,protestors
      Correct Answer:el aliado,ally

      Q4.
      Which words could complete this question?: ¿ pájaros hay en el parque nacional?

      Quiénes
      Cuándo
      Correct answer: Cuáles
      Dónde
      Correct answer: Cuántos

      Q5.
      Which verb means 'to refuse, refusing'?

      sugerir
      organizar
      garantizar
      Correct answer: negarse
      caminar

      Q6.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:ir,to go, going
      Correct Answer:iba,I, she, he, it used to go
      Correct Answer:ibas,you used to go
      Correct Answer:voy,I go, am going
      Correct Answer:va,she, he, it goes, is going
      Correct Answer:vas,you go, are going

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:¿Por qué?,Why?
      Correct Answer:¿Cuál(es)?,Which?
      Correct Answer:¿Quién(es)?,Who?
      Correct Answer:¿Dónde?,Where?
      Correct Answer:¿Cuánto(s)?,How much/many?
      Correct Answer:¿Cómo?,How?

      Q2.
      Order the words to form a question.

      1 - cómo
      2 - es
      3 - la
      4 - geografía
      5 - de
      6 - Madrid

      Q3.
      Translate into English: 'Hace calor en julio y agosto, así que es mejor ir a Málaga en otoño'.

      It is hot in July and August, so winter is a good time to visit Malaga.
      It is hot in July and August, so spring is a good time to visit Malaga.
      It is rainy in July and August, so summer is a bad time to visit Malaga.
      Correct answer: It is hot in July and August, so autumn is a good time to visit Malaga.
      It is cold in March and April, so summer is a good time to visit Malaga.

      Q4.
      Write in Spanish: 'Which is the rarest species?'

      Correct Answer: ¿Cuál es la especie más rara?

      Q5.
      'Cuál', 'cuáles', 'quién' and 'quiénes' are all examples of pronouns.

      Correct Answer: interrogative

      Q6.
      Write in English: 'Hay un volcán inmenso.'

      Correct Answer: There is an enormous volcano., There is an immense volcano.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Parques nacionales: interrogative adjectives and pronouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...