Campaigning to protect the oceans

In this lesson we are going to be learning about how the plastic gets into the oceans and what we can do to help others reduce their plastic waste.

Campaigning to protect the oceans

In this lesson we are going to be learning about how the plastic gets into the oceans and what we can do to help others reduce their plastic waste.

Lesson details

Key learning points

  1. What action could the government take to save the oceans
  2. Explore three different policies that would protect the oceans
  3. Create a thirty second video asking the government to take action on one of these

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
1) Which ocean is underneath the North Pole?
Correct answer: Arctic Ocean
Indian Ocean
Pacific Ocean
Q2.
2) Which ocean surrounds the South Pole?
Atlantic Ocean
Indian Ocean
Correct answer: Southern Ocean
Q3.
3) Which two oceans are near the United Kingdom?
Correct answer: Arctic Ocean
Correct answer: Atlantic Ocean
Indian Ocean
Pacific Ocean
Southern Ocean

23 Questions

Q1.
Read the statement and choose the word that is missing. An ocean is a huge body of _________ water.
cold
hot
Correct answer: salt
sugary
Q2.
What is the largest ocean?
Arctic Ocean
Atlantic Ocean
Indian Ocean
Correct answer: Pacific Ocean
Southern Ocean
Q3.
What is the second largest ocean?
Arctic Ocean
Correct answer: Atlantic Ocean
Indian Ocean
Pacific Ocean
Southern Ocean
Q4.
What is the third largest ocean?
Arctic Ocean
Atlantic Ocean
Correct answer: Indian Ocean
Pacific Ocean
Southern Ocean
Q5.
What is the second smallest ocean?
Arctic Ocean
Atlantic Ocean
Indian Ocean
Pacific Ocean
Correct answer: Southern Ocean
Q6.
What is the smallest ocean?
Correct answer: Arctic Ocean
Atlantic Ocean
Indian Ocean
Pacific Ocean
Southern Ocean
Q7.
What are the 4 continents which surround the Atlantic ocean?
An image in a quiz
Correct answer: Africa
Antarctica
Asia
Australia
Correct answer: Europe
Correct answer: North America
Correct answer: South America
Q8.
What are the 3 continents which surround the Indian ocean?
An image in a quiz
Correct answer: Africa
Antarctica
Correct answer: Asia
Correct answer: Australia
Europe
North America
South America
Q9.
What is the continent which is surrounded by the Southern Ocean?
An image in a quiz
Africa
Correct answer: Antarctica
Asia
Australia
Europe
North America
South America
Q10.
Tick 3 facts which are true about the Sunlight Zone.
Correct answer: Sunlight reaches this layer
The water is freezing cold
Correct answer: You can find dolphins, turtles, jellyfish and coral living here
Correct answer: You can swim here
Q11.
Tick 3 facts which are true about the Twilight Zone.
Correct answer: Animals like shrimps, swordfish and octopuses live here.
Correct answer: Creatures that live here often have large eyes
Correct answer: No plants live here because there is no sunlight
Sunlight reaches this layer
Q12.
Tick 3 facts which are true about the Midnight Zone.
Correct answer: Animals like whales and squid live here
Correct answer: Creatures who live here make their own light
Correct answer: No sunlight reaches here, it's very dark!
Sunlight reaches this layer
Q13.
Tick 3 facts which are true about the Abyss
Correct answer: No sunlight reaches here, it's very dark!
Correct answer: The water is freezing cold
Correct answer: Very few creatures live here but those that do are usually transparent
You can swim here
Q14.
Tick 3 facts which are true about the Trench
Correct answer: Scientific machines can reach here
The sunlight reaches this zone
Correct answer: The water is freezing cold
Correct answer: This is known as the ocean floor
Q15.
Tick all the reasons why the ocean is important. There are 5.
Correct answer: Home for lots of animals
Correct answer: Provides us with lots of food to eat
Correct answer: Some parts of the ocean provide us with ingredients for medicine
Correct answer: The ocean provides lots of oxygen to help us breathe!
We can put all our rubbish in the ocean
Correct answer: We can use the ocean to trade and travel by boat
Q16.
What is a habitat?
Correct answer: where animals and plants live
where animals eat
where animals sleep
Q17.
What type of animal is a dolphin?
A crustacean - a cold blooded animal which has a hard skeleton on the outside of its body
A fish - an animal with gills to help them breathe underwater
Correct answer: A mammal - an animal with warm blood and lungs
A mollusc - a cold blooded animal with gills, some live inside a shell
Q18.
What type of animal is a swordfish?
A crustacean - a cold blooded animal which has a hard skeleton on the outside of its body
Correct answer: A fish - an animal with gills to help them breathe underwater
A mammal - an animal with warm blood and lungs
A mollusc - a cold blooded animal with gills, some live inside a shell
Q19.
What type of animal is an octopus?
A crustacean - a cold blooded animal which has a hard skeleton on the outside of its body
A fish - an animal with gills to help them breathe underwater
A mammal - an animal with warm blood and lungs
Correct answer: A mollusc - a cold blooded animal with gills, some live inside a shell
Q20.
What type of animal is a shrimp?
Correct answer: A crustacean - a cold blooded animal which has a hard skeleton on the outside of its body
A fish - an animal with gills to help them breathe underwater
A mammal - an animal with warm blood and lungs
A mollusc - a cold blooded animal with gills, some live inside a shell
Q21.
Choose the word to fill in the gap. The ocean is full of _______ which is dangerous for our marine life.
fish
Correct answer: plastic
water
Q22.
Tick the sentence which is true about plastic in our ocean.
Correct answer: Plastic lasts a really long time
Plastic melts in the water
Plastics are not in our ocean
Q23.
Instead of buying plastic bottles, bags, cups and packaging, what can I use instead?
You can not buy them and carry all your items
You can put your plastic in the bin
Correct answer: You can use reusable items, which mean you can use them again and again!

Lesson appears in

UnitGeography / Oceans and Seas

Geography